2021 loppuvuosi

To del la vilkkaan kesän jälkeen Krepelinin toiminta vähitellen rauhoittui kohti loppuvuotta.

Mutta vain vähitellen: turisteja riitti pitkälle lokakuuhun ja tätä kirjoittaessamme taas odottelemme Joulun asiakkaita saapuvaksi. Kesät ovat meillä niin kiireisiä, että ihan mielellämme otamme itsekin rauhallisemmin näin hiljaisina aikoina.

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Instagram
Turisteja Krepelinin Instagram-kierroksella. Valokuva: PicMi

TOSIN: teemme kyllä töitä tämän hiljaisen ajan vilkastuttamiseksi monellakin rintamalla sillä jos saisimme kysyntää kasvatettua myös marras-huhtikuulle niin se ratkaisisi monta muutakin asiaa. Se mm. tukisi paikallisten yrittäjien toimeentuloa kun asiakkaita riittäisi tasaisemmin vuoden ympäri.

No eipä muuta kuin tuumasta toimeen.

Kristiinankaupunki on joulukaupunki!

Kristiinankaupungillahan on joulukaupungin maine ja mikäli se meistä paikallisista matkailuyrittäjistä riippuu niin tästä aiomme tehdä kaupunkia tunnetuksi enemmänkin.

Tämän vuoden uutuus Krepelinissä olivat sisäpihan ylle ripustetut LED-valot, joilla saatiin aikaan hienoa joulutunnelmaa. Valot ripustettiin myös vastapäisen Kirkkokadun päälle, jossa naapurimme Eleonora Bed & Breakfast järjesti 4.12. Kirkkokadun ensimmäiset Joulumarkkinat.

Valot ja markkinat toimivat niin hyvin, että valoja harkitaan nyt myös Kissanpiiskaajankujalle. Lisää valoja voisi olla Saunapuistossa ja muuallakin ja niiden läpi voisi kiertää talvinen kävelyreitti, esimerkiksi Joulukalenterin muodossa. Katsotaan mitä ensi syksynä saadaan aikaan! Valot ja markkinat joka tapauksessa toteutetaan uudelleen.

Tiesitkö muuten, että amerikkalainen kirjailija Matt Haig kävi aikoinaan Kristiinankaupungissa, ihastui kaupunkiin kovasti ja kirjoitti sen pohjalta kirjan ”Poika nimeltä joulu”? Siinä hän kertoo kuinka Joulupukki itse asiassa syntyi Kristiinankaupungissa ja vasta sattumien kautta päätyi Lappiin ja siellä joulupukiksi.

No eipä se vielä mitään, mutta kirjasta on nyt tehty Netflix-elokuva! Kristiinankaupunkia siinä ei tosin mainita eikä se ole ihan Kristiinankaupungin keskustassakaan kuvattu (katso traileri tästä). Mutta: me, jotka olemme kirjan lukeneet tiedämme alkuperäisen totuuden 😉

Näillä sanoilla avasi Harri, toinen Krepelinin omistajista, Kristiinankaupungin Joulun Avajaiset-tapahtuman 19.11.2021 Merikadulla. Sää oli taas mitä surkein, mutta se ei yleisöä ja myyjiä haitannut. Paikalla oli taikova tonttu, paikallinen tanssiryhmä, myyjäiset ja tietenkin Joulupukki (joka tuli paikalle vanhalla paloautolla kaupungin läpi pillit ulvoen).

1.12.2021 puolestaan avautui Elävä Joulukalenteri, jossa joka päivä yksi talon tai yrityksen omistaja avaa, useimmiten oman taloonsa tekemän jouluikkunan. Joulukalenteri on koettavissa 8.1.2022 asti ja karttoja löytyy Matkailutoimistosta osoitteesta Raatihuoneenkatu 2B ja ladattava kartta löytyy täältä.

4.12.2021 ohjelma jatkui Merikaupungin Joulukodit-tapahtumalla, jossa taas noin kaksikymmentä talon omistajaa avasi talonsa, pihansa tai eteisensä yleisölle. Krepelinissä meillä oli perinteisesti pihalla oleva Arabia- ja Antiikkimakasiini auki, pihalla oli Joulupukki tervehtimässä lapsia ja päärakennuksen yläkerran Salonki oli yleisölle avoin. Ja kylläpä sitä yleisöä riittikin meillä sisällä ja takan edessä, ulkona nimittäin oli 20 astetta pakkasta!

Yllä olevan lisäksi olimme 4.12. toistamiseen kutsuneet Société Helsingin ryhmän paikalle. He kulkivat Joulukodit läpi 1800-luvun alun empire-asuissa ja pitivät Felenin talolla 1700-luvun pukunäyttelyä. Halusimme tällä inspiroida paikallisia asukkaita ajattelemaan tulevaa.

Sociétén vierailut nimittäin ovat osa isompaa suunnitelmaa, joka liittyy meidän Krepelinin brändiin ja strategiaan: haluamme tarjota asiakkaillemme aitoja historiallisia majoituselämyksiä ja siihen liittyen haluamme, että tämä historiallisuus näkyy myös meidän tapahtumissa.

Harri ensinnäkin on teettämässä itselleen 1810-luvun miesten pukua (toteuttajana Atelje Riikka) ja tulee näyttäytymään se päällä Krepelinin tapahtumissa enemmänkin. Sen jälkeen tilaukseen laitetaan 1700-luvun asu. Paikallisen Svenska Odlingens Vänner-yhdistyksen kanssa suunnittelemme lisäksi herättää henkiin vielä 1990-luvulla toteutetut 1700-luvun pidot. Palataanpa siihen kun meillä on lisää kerrottavaa.

Syksylle mahtuisi tämän lisäksi vielä tummanpuhuva Halloween-tapahtuma. Olemme jo vuosia etsineet ulkoilman kestäviä kurpitsalyhtyjä. Kysymämme peltisepät eivät tosin vielä ole ottaneet haastetta vastaan. Jos satut tietämään pätevän sepän niin otahan yhteyttä!

Hotel Krepelin - Main building in the autumn
Krepelinin päärakennus lokakuussa 2020. Valokuva: Arttu Haimi

Remontti

Päärakennuksen alakerran remontti jatkuu huoneisto A1 osalta ja valmistunee keväällä 2022. Tätä kirjoittaessa kolina on alakerrassa kova kun kirvesmiehet pystyttävät seiniä. Sisustustyyliksi tulee sama hillitty, päärakennuksen pystytyksen aikainen eli 1810-luvun värimaailma: myrskynsinistä, sammaleenvihreää ja konjakinruskeaa. Remontista voi lukea lisää täältä.

Krepelin - Päärakennus - Remontti - A1
Huoneiston A1 olohuone lokakuussa 2021. Mietimme tähän uima-allasta, mutta päädyimme kuitenkin lattialautoihin 😉

Kestävä matkailu

Krepelin sai Luomuliiton kestävän matkailun sertifikaatin 20.5.2021 ja 22.6.2021 saimme sen perusteella myös oikeuden käyttää Visit Finlandin kestävän matkailun merkkiä.

Molemmat ovat tärkeitä etappeja sillä Visit Finlandin merkkiä tavoittelee myös koko Kristiinankaupunki ja se tulee sen saamaan jos merkin käyttöoikeus on 51%:lla paikallisista matkailuyrittäjistä. Merkin käyttöoikeus on osoitus siitä, että yritys ja kaupunki tekee järjestelmällistä työtä minimoidakseen mm. matkailun vaikutuksen ympäristöön. Tämä työ on tärkeää sillä yhä suurempi joukko kuluttajia tiedostaa oman toimintansa vaikutuksen ympäristöön ja tulee enenevässä määrin tekemään matkailuvalintoja sen perusteella.

Täällä Krepelinissä me olemme tehneet tällaista kestävyystyötä jo vuosia, mutta nyt siitä on ihan tuo virallinen todistus. Työ myös jatkuu sillä uutta tulee jatkuvasti. Omaa kehitystyötä johdamme jatkuvasti elävällä Kehityssuunnitelmalla.

Verkkokauppa

Kiitos paikallisten yhteistyökumppaneiden olemme onnistuneet saamaan verkkokauppaamme paljon paikallisesti tuotettuja tuotteita ja niiden myynti on alkanut pienesti mutta tasaisesti.

Julkaisemme vielä muutaman paikalliseen kulttuurihistoriaan liittyvän tuotteen kevättalvella (suunnitelmissa on mm. rekonstruoida Vähäkyröläisen Läkki & Lelu Gråholmin kanssa paikallisesta kaupunginmuseo Carlsrosta löytynyt peltinen lampetti ja ottaa se pienimuotoiseen sarjatuotantoon). Sen jälkeen teetämme kaikkien verkkokaupan tuotteiden valokuvat uusiksi kesän 2022 sesonkia varten.

Sellaista!

Kaipaako sielusi Kristiinankaupunkiin? Ennen seuraavaa matkaasi voit lievittää tuskaa seuraamalla Kristiinankaupunkia Instagramissa, jossa tänä syksynä on nähty oululaisen valokuvaajan Arttu Haimin ällistyttävän hienoja tunnelmakuvia kaupungista. Tällaista Kristiinankaupunkia et ole ennen nähnyt!

Kaipauksesta puheen ollen: kesän varauksia on alkanut vähitellen tulemaan, joten jos mielessäsi on joku tietty hetki tai asunto niin olethan yhteydessä vaikka saman tien ja tee alustava varaus nyt jo. Meillä on erittäin joustavat peruutusehdot, joten varsinkin sähköpostilla varatessasi peruutus lyhyelläkin varoitusajalla ei ole ongelma. Tiedustelun voi aloittaa vaikka etusivun puolessaävälistä löytyvällä varaustiedustelulomakkeella.

Mutta nyt: oikein hyvää uutta vuotta! Julkaisemme seuraavan katsauksen heinäkuun 2022 ensimmäisellä viikolla.

Terveisin

Harri & Esko

PS. Jos päädyit lukemaan tätä liityttyäsi postikorttilistallemme, mutta et halua enää postikortteja, ilmoita siitä meilillä os. harri at krepelin piste fi niin poistamme sinut listaltamme.