STF 6 – Mittaus ja raportit

23.9.2022: Eceat Finlandin sertifikaatti ja STF-merkin käyttöoikeus olivat merkittävät virstanpylväät kestävän matkailun työssämme, mutta siitähän se työ vasta alkaa.

Ja tosiaan, nyt on kehitysohjelmamme mukaisia kehitysprojekteja tässä vedetty jo kolme ja lisää kestävyystoimenpiteitä on aikataulutettu usealle tulevalle vuodelle.

STF-merkin saatuamme olemme jatkaneet kehitystyötä STF-indikaattorien, Glasgown ilmastojulistuksen ja hiilijalanjäljen laskennan kanssa.

STF-indikaattorit

Yhtenä tehtävänä Sustainable Travel Finland-työssä oli laskea ja ilmoittaa omat STF-mittaritiedot eli indikaattorit. Krepelinin omat löytyvät täältä. Ylpeänä voimme todeta, että moni asia Krepelinissä on hyvin suhteessa muihin STF-organisaatioihin, mutta toki parannettavaakin löytyy. Tästäkin syystä tämä STF-työ on jatkuvaa.

Visit Finland julkaisi keväällä 2023 näihin indikaattoreihin perustuvan raportin vuoden 2022 kestävän matkailun tilasta Suomessa ja siitä voit lukea lisää täältä.

Glasgown ilmastojulistus

Maailman matkailujärjestö (UNWTO) on Yhdistyneiden Kansakuntien järjestö, joka vastaa vastuullisen, kestävän ja yleisen matkailun saavutettavuuden edistämisestä.

UNWTO julkaisi 4.11.2021 niinsanotun Glasgown Ilmastojulistuksen, jonka tavoitteena on lisätä matkailualan sidosryhmien ilmastotavoitteita ja varmistaa toimet, joilla tuetaan maailmanlaajuista sitoumusta puolittaa matkailun tuottamat päästöt vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa nettonollapäästöt mahdollisimman pian ennen vuotta 2050. Lisätietoja täällä.

Krepelin lähti tähän mukaan 31.5.2022. Tieto tästä löytyy mm. tältä sivulta. 2.11.2022 mennessä 700 muuta yritystä, kohdetta ja organisaatiota maailmalta on myös liittynyt mukaan. Ohjelmassa mukanaolo edellyttää suunnitelmallisuutta, toimenpiteitä ja raportointia joista lisää alla.

22.9.2022 puolestaan osallistuimme suomalaisten ilmastojulistuksessa mukana olevien kickoffiin ja järjestäydyimme kertaamalla viimeaikaiset tapahtumat, muodostamalla ohjausryhmän sekä kuulemalla hiilijalanjäljen laskennan kehityksen nykytilasta. Edit 4.4.2023: työ on jatkunut kokoontumisilla noin kerran kuussa.

Hiilijalanjälki ja ilmastosuunnitelma

Suomalaisten matkailuyritysten hiilijalanjäljen laskentaperiaatteista sopiminen on käynnissä Visit Finlandin toimesta. Krepelinissäkin olemme jo tehneet oman alustavan laskelman ja vuoden 2021 versio löytyy täältä ja 2022 versio täältä. Siitä voi sanoa sen verran, että päärakennuksen alakerran remontti vuonna 2022 lisäsi hiilijalanjälkeämme, mutta sittemmin olemme alkaneet palaamaan enemmän normaaliin tilanteeseen. Visit Finlandin hiilijalanjälkilaskurin pilottiversio on myös kenen tahansa testattavissa täällä.

Glasgow Declaration-ohjelmassa mukanaolo puolestaan edellyttää, että organisaatiolla on oma ilmastosuunnitelma. Krepelinin ensimmäinen versio löytyy nyt täältä.

Edit 2.1.2023: Täytyy tietysti sanoa, että nyt sähkön hinnan noustua järkyttäviin lukemiin oli todellakin tehtävä uudenlaisia toimenpiteitä, joista mainittakoon se, että otimme D2n ja D3n lisäksi myös D4- ja D5-asunnot talveksi pois käytöstä koska niissä on vielä sähkölämmitys. Toinen syy on se, että inflaatio selkeästi pakottaa ihmisiä karsimaan kuluista ja matkailu on niistä yksi ensimmäisistä. Tämä tietysti on näkynyt meilläkin tavallista pienempänä kysyntänä.

Mutta. Tästäkin me selviämme ja entistä sitkeämpänä. (edit: ja näin kävi: maaliskuussa 2023 kysyntä palasi normaaliksi).

Siispä: kestävää vuotta 2023!

Harri Alatalo

Kiinteistö Oy Krepelinin kestävyysvastaava

PS. Jos haluat miettiä omaa henkilökohtaista hiilijalanjälkeäksi niin tässä on yksi kätevä taulukko asian hahmottamiseen.