Matkailun trendit

28.12.2019 kirjoittaja Harri

(Den svenska versionen hittar du nedan)

Uusi vuosikymmen ja uudet matkailun trendit tarjoavat matkailijoille uusia näkökulmia matkailuun sekä mahdollisuuksia hakea ja kokea erilaisia matkakohteita ja samalla oppia maailmasta uusin tavoin.

Uusi vuosikymmen alkaakin matkailun kannalta nyt kestävämpänä, teknologisesti edistyneempänä ja entistä enemmän henkilökohtaisia mahdollisuuksia tarjoavana.

Aloimmekin siksi täällä Krepelinissä kerätä listaa matkailutrendeistä, joista juuri nyt kirjoitetaan.

Yksin matkustaminen

Joillekin meistä yksin matkustaminen olisi mahdotonta, toisille taas sen on itsenäistä ja vapauttavaa.

Kuitenkin, yksin matkustamisesta on tullut yksi viime vuosien trendi. Sillä voi olla tekemistä sinkkujen määrän lisääntymisen ja joustavamman työajan kanssa, ja myös sen, että vaikka matkustaisit yksin, sosiaalinen media on aina mukana. Tavallaan siis olemme aina yhteydessä toisiin emmekä koskaan yksin.

Soolomatkan tarkoitus voi usein ollakin seikkailun tekeminen “itseen” ja kokemuksien löytäminen itsensä kanssa. Yksin matkustamisessa lieneekin parasta sen vapaus: kun matkustat itse, sinulla on vapaus päättää kaikesta itse.

Ilmastoystävällinen matkailu

Ilmastoystävällisestä ajattelusta ja elämäntavasta kirjoitetaan yhä enemmän, ja se, kuinka vietämme lomamme, ei ole tässä suhteessa poikkeus. Matkasivusto Lonely Planet uskoo, että tämän vuoden iso matkustustrendi olisikin juuri ilmastoystävällinen matkailu.

Ilmastovaikutusten ajatteleminen matkustettaessa tarkoittaa sitä, että harkitsemme lomailua lähempänä olevissa kohteissa, teemme maata pitkin matkustamisesta suositumpaa tai matkustamme matkailuautolla tai asuntovaunulla. Tätä tukee myös yleinen liikkuvan elämän  ja etätyön lisääntyvä suosio. Silloin voi edullisesti poistua arkielämästä suoraan lomalle.

Glamping

Sitä mukaan kun ilmastoajattelu etenee, myös matkailu muuttuu. Enenevässä määrin lomakohde valitaan Suomesta tai jopa kodin läheltä. Saatat myös harkita telttailua.

Mutta kaikki eivät halua asua teltassa. Mielikuva kylmästä, epämukavasta ja vuotavasta teltasta ei houkuttele kaikkia. Tämä taas on saanut aikaan yhden uuden matkustustrendin nimeltä glamping. Se tulee sanoista “glamorous” ja “camping” ja voisi olla suomeksi esim. luksustelttailu. Siihen kuuluu suuri teltta ja/tai matkailuauto kaikilla mukavuuksilla ja esimerkiksi aamiaista tarjoava leirintäalue sekä tietenkin mahtavat maisemat. Olisiko tässä ainekset seuraavaan vastuulliseen, mutta mukavaan lomaasi?

Pyöräilymatkailu

Lomalla halunnet usein tehdä jotain koko perheen kanssa, mutta kohtuuhinnalla. Silloin voi harkita esimerkiksi pyöräilylomaa.

Suunnittele reitti, jonka pituus on sopiva kaikille perheenjäsenille ja jonka varrella on nähtävyyksiä. Tai tee aikuisten versio, jossa keskitytään kuntoiluun. Lisää kodikkaita yöpymispaikkoja ja ravintoloita, ja lomasuunnitelma on valmis.

Insta-turismi

Lomailu tapahtuu aina oikeastaan kolmessa osassa: on loman suunnittelu, varsinainen lomailu ja sitten lomamuistot. Yksi uusi, viime vuosina kasvanut matkustustrendi on niin sanottu Insta-turismi, etenkin milleniaalien keskuudessa.

Insta-turismi tarkoittaa, että määränpää valitaan sen perusteella, kuinka Instagram-ystävällinen se on. Forbes-lehden mukaan Yhdistyneessä Kuningaskunnassa tehtiin kysely, jossa yli 40% alle 33-vuotiaista osallistujista ilmoitti, että määränpään valinnassa tärkein tekijä on se miltä kohde näyttää ja saadaan näyttämään Instagramissa. 

Kristiinankaupunki jos mikä on hyvin Instagram-ystävällinen, sillä meillä on paljon paikkoja, jotka näyttävät hyvältä kuvissa (katso vaikka nämä Kristiina-aiheiset artikkelit) ja mikä parasta: massat eivät ole vielä(kään) löytäneet kaupunkia. Katso vaikka tämä kuvakokoelma.

Kestävä matkailu

Kestävään matkailuun kuuluvat valinnat, jotka rasittavat ympäristöä mahdollisimman vähän ja kuluttavat vähän luonnonvaroja. Näihin kuuluvat mm.

 • roskien lajittelu ja kierrätys
 • kertakäyttötuotteiden välttäminen
 • mahdollisimman monen pitkäikäisen tuotteen hankkiminen läheltä
 • kulkeminen jalan, pyörällä tai julkisilla
 • luonnon ja sen tarjoamien mahdollisuuksien arvostus
 • merkityillä reiteillä kulkeminen
 • alueen kantokyvyn huomioiminen esim. matkailemalla sesonkien ulkopuolella
 • sinne meneminen minne matkailijat ovat tervetulleita
 • sellaisten kohteiden välttely joissa eläimiä käytetään hyväksi toiminnassa, joka ei ole niille luontaista tai niiden hoito on puutteellista
 • pienten paikallisten palvelutuottajien suosiminen.

Matkailu lemmikkien kanssa

Lemmikkimme ovat tärkeitä meille suomalaisille. Jopa 35 prosentilla kaikista suomalaisista kotitalouksista on enemmän tai vähemmän karvainen eläinystävä, Tilastokeskus toteaa. 

Koska lemmikkejä pidetään yleensä melkein täysivaltaisina perheenjäseninä, ei ole ihme, että yksi kasvavista matkustustrendeistä on ottaa karvaiset ystävät lomalle mukaan, sillä kyllähän nyt perheen jokainen jäsen saa matkustaa. Tripadvisorin tekemässä tutkimuksessa 52% vastaajista sanoi, että he asuvat vain lemmikkieläinystävällisissä hotelleissa matkoillaan.

Hotelli Krepeliniin ovat nelijalkaiset ystäväsi tervetulleita nauttimaan olosta kanssasi.

Reilu ja eettinen matkailu

Reilu ja eettinen matkailu ovat kasvavia trendejä. Ruotsissa jopa puhutaan jo “lentohäpeästä” (HS 9.7.2019).

Reilu matkailija ottaakin nykyään huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät vaikutukset matkailussaan.

Eettinen matkailija puolestaan pyrkii minimoiman reissusta aiheutuvat haitat ja maksimoimaan paikallisyhteisön turismista saaman hyödyn. Kotimaan- ja lähimatkailu voi olla sekä reilua että eettistä.⁠

Itsehoito

Jo pitkään on ollut trendi harjoittaa ns. Itse- tai omahoitoa matkan aikana, ja joillekin se on ollut jopa matkan päätavoite. Jooga-, meditaatio- ja mindfulness-matkat erilaisiin suosittuihin lomakohteisiin ovat pitkään olleet suosittuja naisten, mutta myös miesten keskuudessa.⁠

Miesten henkinen hyvinvointi on tänä vuonna trendi ja järjestäjät ovatkin alkaneet enenevässä määrin järjestää matkoja, joissa miehet ja heidän hyvinvointinsa ovat keskeisessä osassa.

Mikromatkailu

Kesä voi talviaikaan tuntua vielä kaukaiselta, mutta ainakin talviloma on usein ihan nurkan takana. Jos kummankin ajattelu tuntuu raskaalta, voi harkita mikrolomaa, joka on yksi matkustustrendeistä.⁠

Mikromatkalla teet useita lyhyempiä matkoja useammin yhden pitkän matkan sijasta. Mikrolomailu tarkoittaa myös, että sinulla on aina jotain uutta mitä odottaa. Mikrolomaa suunnitellessa ei myöskään tarvitse tehdä massiivisia loman aikaisia järjestelyjä kotirintamalla. Mikromatkojen yhdistäminen lähialueiden tutkimiseen on mikrolomailua parhaimmillaan.⁠

Teknologia

Käytämme koko ajan entistä enemmän tekniikkaa matkoilla. Voit esimerkiksi antaa erilaisten sovellusten ja palvelujen ehdottaa sinulle matkahistoriasi perusteella matkakohteita, joita et muuten tulisi valinneeksi.⁠

Monia jännittää tuntematon matkakohde, mutta booking.comin tekemän tutkimuksen mukaan taas yli puolet vastaajista halusi yllättyä kohteesta ja saada vinkkejä uusista aktiviteeteista kohteessa. Tämä sopii yhteen sen tosiasian kanssa, että sosiaalinen media kerää tietoja käyttäytymisestämme, kulutustottumuksistamme ja sijainnistamme. Tulevaisuudessa näitä tietoja käytetään entistä enemmän räätälöimään matkakohteita koskevia suosituksia meille.⁠

Vegaanimatkailu

Kasviperäinen ruokavalio kulkee käsi kädessä ilmastoajattelun kanssa. Ihmiset ovat yhä tietoisempia lihansyönnin vaikutuksista ympäristöön. Erään tutkimuksen mukaan 25% kaikista briteistä arvellaan olevan vegaaneja tai kasvissyöjiä vuoteen 2025 mennessä.⁠

Vegaanina matkustaminen on ollut jo jonkin aikaa trendi. Yhä useammat hotellit tarjoavat kasvis- ja jopa vegaanisia vaihtoehtoja liha- ja kalaruoille, ja myös täysin vegaanisia hotelleja on olemassa. Vegaaniseen, vai voisiko sanoa kasvismatkailuun kuuluu myös boikotoida eläinsafareita ja ​​nähtävyyksiä, joissa eläimet voivat pahoin.⁠

Matkailun trendit kehittyvät

Lisää trendejä seuraa sitä mukaa kun saamme julkaistua niitä Instagramin puolella.


Resetrender

29.12.2019 kirjoittaja admin

Det nya decenniet och nya trender inom turismen erbjuder nya möjligheter för resenärer att söka efter och uppleva olika destinationer och samtidigt lära sig nya saker om världen på nya sätt.

Det nya decenniet börjar mera hållbart när det gäller turism, mer tekniskt avancerat och mer personligt. 

Därför har vi här på Krepelin börjat sammanställa en lista med resetrender som skrivs just nu.

Att resa ensam

För vissa av oss vore det otänkbart att resa ensamma. Men trots det verkar det som att solo resande som fenomen blir allt mer aktuellt. Det kan ha att göra med att antalet singlar ökar, att man har flexiblare arbetstider och att trots att man reser iväg ensam så har man alltid sällskap av sociala medier. Men även par kan semestra på olika håll.

På en soloresa vill man ofta ägna sig åt att komma underfund med sig själv och äventyr. Många upplever det som självständigt och befriande att resa ensamma. Och vi kan inte argumentera med det faktum att om man reser själv så får man också bestämma allt själv.

Klimatsmart turism

Vi fokuserar mer och mer på att tänka klimatsmart i alla delar av vårt liv och hur vi tillbringar våra semestrar är inget undantag. Lonely Planet menar att denna års stora resetrend är just klimatsmarta resor.

Att tänka klimatsmart när vi reser innebär att öppna ögonen för destinationer i närområdet och inom landet och att resor med husbil eller husvagn blir mer allt mer populära. Just trenden med det mobila livet har ökat och kommer att öka i popularitet, man kan med fördel checka ut från vardagslivet och köra dit lusten bär en. 

Glamping

Att tänka klimatsmart när det gäller semestern innebär ofta att själva målet för semestern ligger närmare ens hemtrakter, eller finns någonstans i landet där man bor. Man kanske till och med tar sig an en gammal goding, det vill säga en campingtur.

Men alla gillar inte att bo i tält, det är mörkt, obekvämt och ibland så läcker även tältet! Då är det tur att en av de nyaste resetrenderna för tillfället är glamping. Glamping är som vanlig camping, fast med lite glamour. Ett stort tält med alla bekvämligheter, så som härliga sängar och en campingplats som serverar frukost kan få även den mest inbitne camping-hataren att tänka om.

Cykelturism

På din nästa semester kanske du gärna vill göra något som inkluderar hela familjen och vars kostnaderna håller sig inom budgeten. Då kan man överväga en cykelsemester.

Planera en rutt vars längd är överkomlig för alla i familjen och som gärna har några sevärdheter längs vägen. Lägg till några mysiga ställen att övernatta på och några fina restauranger och du har planerat en semester.

Insta-turism

Att föreviga sin semester på bild är nästan ett måste. En ny resetrend som ökat på senare tid är ”Insta-turism”, speciellt bland millenialerna.

Insta-turism innebär alltså att man väljer sitt resmål utgående från hur Instagram vänligt det är. Enligt den amerikanska tidningen Forbes, finns det en undersökning gjord i Storbritanninen, där över 40 % av deltagarna under 33 år angav att det faktum att ett resmål är Instagram vänligt var den viktigaste faktorn då man valde destination.

Kristinestad finns det gott om platser som gör sig näst intill perfekta på Instagram och fördelen är att alla har garanterat inte blivit upptäckta av massorna ännu.

Hållbar turism 

Hållbar turism inkluderar val som minimerar belastningen på miljön och förbrukar mindre resurser. Dessa inkluderar t.ex.

 • sortering och återvinning av skräp
 • att undvika engångsartiklar
 • köpa så många hållbara produkter som möjligt
 • röra sig till fots, med cykel eller kollektivtrafik
 • uppskatta naturen och de möjligheter som den erbjuder
 • navigera på markerade spår
 • ta hänsyn till områdets bärförmåga t.ex. genom att resa utanför säsongen och bara resa dit resenärer är välkomna
 • undvika resmål där djur utnyttjas i aktiviteter som inte är naturliga för dem eller djurens vård är otillräcklig
 • Gynna små lokala tjänsteleverantörer.

Resande med husdjur

Våra husdjur är väldigt viktiga för oss finländare, hela 35% av alla finländska hushåll har en hårig eller mindre hårig vän berättar Statistikcentralen. Eftersom husdjuren oftast anses vara en nästintill fullfjädrad familjemedlem är det inte så konstigt att det är en växande resetrend att ta med sin håriga vän på semester. Det är klart att alla i familjen ska få resa.

I en undersökning som Tripadvisor gjort berättade 52 % av de svarande att de endast bor på djurvänliga hotell när de reser. På hotell Krepelin är även din fyrbenta kompis välkommen att njuta av semestern.

Rättvis och etisk turism 

Rättvis och etisk turism är växande trender. I Sverige talas det redan om ”flygskam” (HS 9.7.2019).

En rättvis resenär tar hänsyn till turismens ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser. Den etiska resenären strävar å andra sidan efter att minimera skador som orsakas av resan och maximera fördelarna med lokalsamhällets turism.

Inhemsk- och närturism kan vara både rättvis och etisk.⁠

Egenvård

En längre tid har det varit trendigt att ägna sig åt så kallad egenvård under resor och för vissa har det till och med varit huvudmålet för resan. Yoga, meditation och mindfulness resor till olika resorter har vi alla hört talas om, och resorna har länge varit populära främst bland kvinnor men också bland män.⁠

I år trendar männens mentala välmående och flera arrangörer har börjat ordna resor där män och deras välmående är i fokus.⁠

Mikrosemestrar

Sommaren kan känna väldigt avlägsen på vintern, men många kanske har en vintersemster att se fram emot. Eller så har du redan börjat drömma om din sommarsemester. Hur som helst så verkar en av årets resetrender vara mikrosemestrar, eller mikroresor, då man tar flera kortare resor oftare istället för en lång resa.⁠

Att mikrosemestra gör att du alltid har något att se fram emot. Dessutom så slipper du planera för en längre resa, med allt vad det kan innebära på hemmafronten. Man kan med fördel kombinera mikrosemestrar och att utforska sitt närområde.⁠

Teknologi

År 2020 kommer vi att uttnyttja tekniken alltmer när det kommer till resande. Man överlämnar beslutet om resmål till olika appar och tekniktjänster, som kan föreslå platser man kanske annars inte skulle ha hittat. Många tilltalas av att destinationen är okänd, men enligt en undersökning som booking.com gjort ville över hälften av de tillfrågade bli överraskade angående resmålet och få tips om nya aktiviteter vid destinationen.⁠

Detta går bra ihop med det faktum att sociala media samlar information om vårt beteende, våra konsumtionsvanor och vårt platsläge. Många menar att i framtiden kommer denna data att kunna användas i större utsträckning för att skräddarsy resmålsrekommendationer åt oss.

Att resa vegansk

Något som går hand i hand med klimatsmart tänkande är en växtbaserad diet. Människor blir mer och mer medvetna om köttätandets påverkan på miljön och enligt en undersökning kommer 25 % av alla britter att vara veganer eller vegetarianer år 2025.⁠

Att resa veganskt har redan varit en trend en tid. Det har blivit alltmer populärt att hotell erbjuder växtbaserad meny som alternativ till kött- och fiskrätter och det finns även helt veganska hotell för den som är intresserad. Till att resa veganskt hör också att bojkotta djursafarin och olika attraktioner där djur far illa. ⁠