Blogi

2021 loppuvuosi

To del la vilkkaan kesän jälkeen Krepelinin toiminta vähitellen rauhoittui kohti loppuvuotta.

Mutta vain vähitellen: turisteja riitti pitkälle lokakuuhun ja tätä kirjoittaessamme taas odottelemme Joulun asiakkaita saapuvaksi. Kesät ovat meillä niin kiireisiä, että ihan mielellämme otamme itsekin rauhallisemmin näin hiljaisina aikoina.

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Instagram
Turisteja Krepelinin Instagram-kierroksella. Valokuva: PicMi

TOSIN: teemme kyllä töitä tämän hiljaisen ajan vilkastuttamiseksi monellakin rintamalla sillä jos saisimme kysyntää kasvatettua myös marras-huhtikuulle niin se ratkaisisi monta muutakin asiaa. Se mm. tukisi paikallisten yrittäjien toimeentuloa kun asiakkaita riittäisi tasaisemmin vuoden ympäri.

No eipä muuta kuin tuumasta toimeen.

Kristiinankaupunki on joulukaupunki!

Kristiinankaupungillahan on joulukaupungin maine ja mikäli se meistä paikallisista matkailuyrittäjistä riippuu niin tästä aiomme tehdä kaupunkia tunnetuksi enemmänkin.

Tämän vuoden uutuus Krepelinissä olivat sisäpihan ylle ripustetut LED-valot, joilla saatiin aikaan hienoa joulutunnelmaa. Valot ripustettiin myös vastapäisen Kirkkokadun päälle, jossa naapurimme Eleonora Bed & Breakfast järjesti 4.12. Kirkkokadun ensimmäiset Joulumarkkinat.

Valot ja markkinat toimivat niin hyvin, että valoja harkitaan nyt myös Kissanpiiskaajankujalle. Lisää valoja voisi olla Saunapuistossa ja muuallakin ja niiden läpi voisi kiertää talvinen kävelyreitti, esimerkiksi Joulukalenterin muodossa. Katsotaan mitä ensi syksynä saadaan aikaan! Valot ja markkinat joka tapauksessa toteutetaan uudelleen.

Tiesitkö muuten, että amerikkalainen kirjailija Matt Haig kävi aikoinaan Kristiinankaupungissa, ihastui kaupunkiin kovasti ja kirjoitti sen pohjalta kirjan ”Poika nimeltä joulu”? Siinä hän kertoo kuinka Joulupukki itse asiassa syntyi Kristiinankaupungissa ja vasta sattumien kautta päätyi Lappiin ja siellä joulupukiksi.

No eipä se vielä mitään, mutta kirjasta on nyt tehty Netflix-elokuva! Kristiinankaupunkia siinä ei tosin mainita eikä se ole ihan Kristiinankaupungin keskustassakaan kuvattu (katso traileri tästä). Mutta: me, jotka olemme kirjan lukeneet tiedämme alkuperäisen totuuden 😉

Näillä sanoilla avasi Harri, toinen Krepelinin omistajista, Kristiinankaupungin Joulun Avajaiset-tapahtuman 19.11.2021 Merikadulla. Sää oli taas mitä surkein, mutta se ei yleisöä ja myyjiä haitannut. Paikalla oli taikova tonttu, paikallinen tanssiryhmä, myyjäiset ja tietenkin Joulupukki (joka tuli paikalle vanhalla paloautolla kaupungin läpi pillit ulvoen).

1.12.2021 puolestaan avautui Elävä Joulukalenteri, jossa joka päivä yksi talon tai yrityksen omistaja avaa, useimmiten oman taloonsa tekemän jouluikkunan. Joulukalenteri on koettavissa 8.1.2022 asti ja karttoja löytyy Matkailutoimistosta osoitteesta Raatihuoneenkatu 2B ja ladattava kartta löytyy täältä.

4.12.2021 ohjelma jatkui Merikaupungin Joulukodit-tapahtumalla, jossa taas noin kaksikymmentä talon omistajaa avasi talonsa, pihansa tai eteisensä yleisölle. Krepelinissä meillä oli perinteisesti pihalla oleva Arabia- ja Antiikkimakasiini auki, pihalla oli Joulupukki tervehtimässä lapsia ja päärakennuksen yläkerran Salonki oli yleisölle avoin. Ja kylläpä sitä yleisöä riittikin meillä sisällä ja takan edessä, ulkona nimittäin oli 20 astetta pakkasta!

Yllä olevan lisäksi olimme 4.12. toistamiseen kutsuneet Société Helsingin ryhmän paikalle. He kulkivat Joulukodit läpi 1800-luvun alun empire-asuissa ja pitivät Felenin talolla 1700-luvun pukunäyttelyä. Halusimme tällä inspiroida paikallisia asukkaita ajattelemaan tulevaa.

Sociétén vierailut nimittäin ovat osa isompaa suunnitelmaa, joka liittyy meidän Krepelinin brändiin ja strategiaan: haluamme tarjota asiakkaillemme aitoja historiallisia majoituselämyksiä ja siihen liittyen haluamme, että tämä historiallisuus näkyy myös meidän tapahtumissa.

Harri ensinnäkin on teettämässä itselleen 1810-luvun miesten pukua (toteuttajana Atelje Riikka) ja tulee näyttäytymään se päällä Krepelinin tapahtumissa enemmänkin. Sen jälkeen tilaukseen laitetaan 1700-luvun asu. Paikallisen Svenska Odlingens Vänner-yhdistyksen kanssa suunnittelemme lisäksi herättää henkiin vielä 1990-luvulla toteutetut 1700-luvun pidot. Palataanpa siihen kun meillä on lisää kerrottavaa.

Syksylle mahtuisi tämän lisäksi vielä tummanpuhuva Halloween-tapahtuma. Olemme jo vuosia etsineet ulkoilman kestäviä kurpitsalyhtyjä. Kysymämme peltisepät eivät tosin vielä ole ottaneet haastetta vastaan. Jos satut tietämään pätevän sepän niin otahan yhteyttä!

Hotel Krepelin - Main building in the autumn
Krepelinin päärakennus lokakuussa 2020. Valokuva: Arttu Haimi

Remontti

Päärakennuksen alakerran remontti jatkuu huoneisto A1 osalta ja valmistunee keväällä 2022. Tätä kirjoittaessa kolina on alakerrassa kova kun kirvesmiehet pystyttävät seiniä. Sisustustyyliksi tulee sama hillitty, päärakennuksen pystytyksen aikainen eli 1810-luvun värimaailma: myrskynsinistä, sammaleenvihreää ja konjakinruskeaa. Remontista voi lukea lisää täältä.

Krepelin - Päärakennus - Remontti - A1
Huoneiston A1 olohuone lokakuussa 2021. Mietimme tähän uima-allasta, mutta päädyimme kuitenkin lattialautoihin 😉

Kestävä matkailu

Krepelin sai Luomuliiton kestävän matkailun sertifikaatin 20.5.2021 ja 22.6.2021 saimme sen perusteella myös oikeuden käyttää Visit Finlandin kestävän matkailun merkkiä.

Molemmat ovat tärkeitä etappeja sillä Visit Finlandin merkkiä tavoittelee myös koko Kristiinankaupunki ja se tulee sen saamaan jos merkin käyttöoikeus on 51%:lla paikallisista matkailuyrittäjistä. Merkin käyttöoikeus on osoitus siitä, että yritys ja kaupunki tekee järjestelmällistä työtä minimoidakseen mm. matkailun vaikutuksen ympäristöön. Tämä työ on tärkeää sillä yhä suurempi joukko kuluttajia tiedostaa oman toimintansa vaikutuksen ympäristöön ja tulee enenevässä määrin tekemään matkailuvalintoja sen perusteella.

Täällä Krepelinissä me olemme tehneet tällaista kestävyystyötä jo vuosia, mutta nyt siitä on ihan tuo virallinen todistus. Työ myös jatkuu sillä uutta tulee jatkuvasti. Omaa kehitystyötä johdamme jatkuvasti elävällä Kehityssuunnitelmalla.

Verkkokauppa

Kiitos paikallisten yhteistyökumppaneiden olemme onnistuneet saamaan verkkokauppaamme paljon paikallisesti tuotettuja tuotteita ja niiden myynti on alkanut pienesti mutta tasaisesti.

Julkaisemme vielä muutaman paikalliseen kulttuurihistoriaan liittyvän tuotteen kevättalvella (suunnitelmissa on mm. rekonstruoida Vähäkyröläisen Läkki & Lelu Gråholmin kanssa paikallisesta kaupunginmuseo Carlsrosta löytynyt peltinen lampetti ja ottaa se pienimuotoiseen sarjatuotantoon). Sen jälkeen teetämme kaikkien verkkokaupan tuotteiden valokuvat uusiksi kesän 2022 sesonkia varten.

Sellaista!

Kaipaako sielusi Kristiinankaupunkiin? Ennen seuraavaa matkaasi voit lievittää tuskaa seuraamalla Kristiinankaupunkia Instagramissa, jossa tänä syksynä on nähty oululaisen valokuvaajan Arttu Haimin ällistyttävän hienoja tunnelmakuvia kaupungista. Tällaista Kristiinankaupunkia et ole ennen nähnyt!

Kaipauksesta puheen ollen: kesän varauksia on alkanut vähitellen tulemaan, joten jos mielessäsi on joku tietty hetki tai asunto niin olethan yhteydessä vaikka saman tien ja tee alustava varaus nyt jo. Meillä on erittäin joustavat peruutusehdot, joten varsinkin sähköpostilla varatessasi peruutus lyhyelläkin varoitusajalla ei ole ongelma. Tiedustelun voi aloittaa vaikka etusivun puolessaävälistä löytyvällä varaustiedustelulomakkeella.

Mutta nyt: oikein hyvää uutta vuotta! Julkaisemme seuraavan katsauksen heinäkuun 2022 ensimmäisellä viikolla.

Terveisin

Harri & Esko

PS. Jos päädyit lukemaan tätä liityttyäsi postikorttilistallemme, mutta et halua enää postikortteja, ilmoita siitä meilillä os. harri at krepelin piste fi niin poistamme sinut listaltamme.

2021 alkuvuosi

Huh!

Olipahan alkuvuosi ja kesä!

Jälleen kerran meillä täällä Krepelinissä oli kävijämäärissä mitattuna ennätyskesä.

Korona nimitäin sai suomalaiset taas matkustamaan joukolla Suomessa ja turisteista selvästi näki, että paljon on jo Suomea nähty ja edellistä vuotta enemmän etsitään harvinaisia ja harvemmin vierailtuja paikkoja.

No Kristiinankaupunki jos mikä on juuri sellainen!

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Instagram

Noin 90% kävijöistämme oli myös ensikertalaisia ja ihmetystä (positiivista sellaista) aiheutti se mikä täällä on parasta: laaja puutaloidylli, ystävälliset ihmiset ja viehättävä ympäristö. Moni kertoi varmasti tulevansa uudestaan nyt kun oli päässyt täällä asti kerran käymään.

Saman ilmiön totesi 100 Syytä-kampanjan tutkimus laajemminkin, josta teimme Kristiinankaupungin Elinkeinokeskuksen kanssa tällaisen lehdistötiedotteen 30.8.2021.

100 Syytä on muuten ollut ihan mahtava kampanja, joka on nostanut Kristiinankaupunkia aivan uusien ihmisten tietoisuuteen. Krepelinihän edusti Kristiinankaupunkia kampanjassa jo toista kertaa ja sieltä tulee meille ihan valtavasti liikennettä.

Huhtikuussa 2020 sieltä tuli mm. niin paljon liikennettä, että meidän kotisivut kaatuivat! Saimme ne nostettua päivässä ylös kun ostettiin palveluntarjoajalta lisää kapasiteettia.

Hotel Krepelin - Rooms - A2 - Bedroom

Tänä vuonna taas päätimme laittaa Krepelinin Facebook-mainoksen tauolle. Ei mitään järkeä mainostaa kesäaikaa enää, sillä kaupunki täyttyy turisteista jo ihan itsestään.

Kiireisimpinä aikona tuli jopa mieleen josko pitäisi laittaa pyörimään mainos, jossa sanotaan, että ”Älkää tulko!”. Niin paljon tulijoita oli heinäkuun puolivälissä!

Siinä olisikin mielenkiintoinen matkailuviesti 😉

No eipä siinä vielä kaikki:

Tuon kampanjan lisäksi meillä Krepelinin omistajilla eli Eskolla ja Harrilla on tänä vuonna ollut kädet täynnä töitä kolmen ison projektin kanssa, nimittäin päärakennuksen alakerran remontti, Kestävä Matkailu ja uudet kotisivut.

Remontti

Päärakennuksessahan meillä (ja edellisillä omistajilla) on ollut kaksisataa vuotta vuokralaisia, mutta siellä olleita kolmea huoneistoa ei ole koskaan kunnolla remontoitu. On vain vedetty uusia muovimattokerroksia lattiaan ja tapetteja seiniin.

Niinpä aloitimme seinien, sisäkattojen ja lattioiden purkamisen joulunpyhinä 2020. Se olikin hyvää aamutreeniä kun kiskot aamukuudelta sata vuotta vanhaa linoleumia lattiasta irti sorkkaraudalla!

Lopputulos on todella hieno ja kiitos siitä kuuluu tekijöille, mutta erityisesti kaupunginmuseo Carlsron museotyöntekijöille Lindalle ja Timjamille autenttisen vaikutelman suunnittelusta.

Remontoiduista huoneistoista valmiina on A2 ja A3 ja A1:n kanssa jatketaan tässä syksyllä. Kuvia huoneistoista täällä ja lisää remontista voit lukea täältä.

Hotel Krepelin - Rooms - A3 - Kitchen, living room & large bedroom

Kestävä Matkailu

Kestävä Matkailu viittaa Visit Finlandin käynnistämään Kestävän Matkailun Ohjelmaan, jossa koulutuksien, oman kehitysohjelman käynnistämisen ja auditoinnin kautta matkailutoimija voi ensin saada matkailutoimintaan liittyvän sertifikaatin ja lopuksi oikeuden käyttää Visit Finlandin Kestävän Matkailun merkkiä.

Tämä on erittäin tärkeä juttu.

Nimittäin jos meillä (ja koko kaupungilla) ei tätä merkkiä ole, ei meillä ole mitään asiaa Visit Finlandin valtakunnallisiin kampanjoihin mikä on melkein sama kuin että emme olisi olemassa.

Toinen syy on se, että uskomme, että kestävän ajattelun levitessä yhä useampi tulee äänestämään jaloillaan tehdessään vastuullisia valintoja. Isona asiakasryhmänä siellä ovat keskieurooppalaiset, jotka todennäköisesti palaavat tälle seudulle ensi kesänä elämän normalisoiduttua koronan jälkeen.

Mutta: Kestävän Matkailun filosofia sopii Krepelinin strategiaan täydellisesti sillä me täällä mm. näitä Krepelinin rakennuksia korjaamalla, jätteitä kierrättämällä ja tapahtumia järjestämällä nyt muutenkin vaalimme ympäristöä, vieraiden turvallisuutta ja omaa ammattiaitoamme. Joten asia jo pitkälti oli ns. hoidossa.

Lue lisää täältä.

Hotelli Krepelin - Kauppa - Kristiinankaupunki-kassi

Kotisivut

Laitoimme kotisivumme uusiksi talvella 20-21 ja siinä yhteydessä julkaisimme kolme uutta palvelupakettia sekä verkkokaupan. Käykäähän katselemassa. Lisää paketteja tulossa syksyllä!

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Wellness

Sellaista!

Kristiinankaupunki ja Krepelin siinä sivussa ovat hyvässä nosteessa siis. Kaupunkiin on muuttanut joukko uusia ihmisiä, jotkut aivan pystymetsästä ja toisaalta täällä on saatu palveluita parannettua ja tietoisuutta lisättyä kaupungin olemassaolosta hyvin.

Me Eskon kanssa suunnittelemme jo ensi kesää – täällä nimittäin kävi 27.8.2021 kolme saksalaista matkailutoimittajaa keräämässä materiaalia omille markkinoilleen suunnattuihin matkailujulkaisuihin.

Sitä ennen olemme mukana Mikkelinmarkkinoilla 2-3.10., järjestämme pienimuotoisen Halloween-tapahtuman ja suunnittelemme ohjelmaa Merikaupungin Joulukodit-tapahtumaan 4.12. Société Helsingin kanssa, joka kävi täällä jo katsastamassa paikat 4.9.

Société Helsinki Lebellissä 2021-09-04

Hyvää syksyä!

Seuraava artikkeli tulee alkuvuodesta 2022.

Terveisin

Harri & Esko

PS. Jos päädyit lukemaan tätä liityttyäsi postikorttilistallemme, mutta et halua enää postikortteja, ilmoita siitä meilillä os. harri at krepelin piste fi niin poistamme tietosi listaltamme.

STF 5 – Krepelin on kestävä hotelli

Krepelinin kestävän matkailun sertifiointi etenee:

22.4.2021 oltiin jännän äärellä: laitoimme jäsenhakemuksen ECEAT Finlandille. Valitsimme ECEATin laatujärjestelmäksemme, koska se oli kaikenkattava eikä keskittynyt vain yhteen osa-alueeseen (eli se asettaa kriteereitä sekä luomutuotannolle, vesien ja luonnonsuojelulle, energian säästämiselle, jätemäärän minioinnille että kulttuuriperinnön vaalimiselle ja taloudellisille näkökulmille).

20.5.2021 meidän, sekä toisen kristiinankaupunkilaisen majoituspaikan, Eleonora Bed & Breakfastin jäsenyys hyväksyttiin! Tämä on osoitus siitä, että kestävän matkailun kehitystyömme on myös ulkopuolisten todennettavissa.

10.6.2021 saimme sähköpostilla ECEAT Finlandin sertifikaatin, josta kuva tässä alla. Paperiversion laitamme näkyville vastaanottoon kunhan se tulee postissa. Loppukesästä 2021 seuraa sitten ECEATin auditointi, jossa katsotaan mitä huomioita heillä on tehdyistä ja suunnitelluista kestävän matkailun toimenpiteistämme, jotka löytyvät meidän kehityssuunnitelmasta.

13.6.2021 laitoimme Visit Finlandin kestävän matkailun merkin hakemuksen sisään ja 22.6.2021 saimme vihdoin oikeuden sitä käyttää: ”Kiinteistö Oy Krepelin täyttää kaikki Sustainable Travel Finland –merkille asetetut kriteerit, ja teille on täten myönnetty Sustainable Travel Finland –merkin käyttöoikeus osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.” Merkki on meillä voimassa vuoteen 30.5.2022, mihin mennessä meidän pitää tehdä kehitys- ja päivitystyötä. Mutta sitähän tämä kestävyystyö on: jatkuvaa parannusta.

Merkin myötä löydymme nyt Visit Finlandin Sustainable travel destinations-sivulta. Lisätietoja STF-ohjelmasta saat täältä.

STF 4 – Kestävää viestintää Krepelinissä

Mistä tietää, että matkakohde tai hotelli toimii kestävästi?

Tapoja on monia, mutta ensimmäinen asia on ryhtyä itse kertomaan omasta kestävän matkailun toimenpiteistään asiakkaille.

Tämän me Krepelinissä aloitimme jo alkuvuodesta 2021 alkamalla julkaisemaan Instagram-tilillä ajatuksiamme omasta kestävän matkailun työstämme. #sustainablekrepelin.

Vastuullisen matkailun ajatusta tuki myös vuoden 2020 juttusarjamme matkailun trendeistä, joista moni liittyi oleellisesti kestävään matkailuun.

21.4.2021 teimme myös Visit Finlandin kestävän matkailun sitoumuksen, joka on julkisesti nähtävillä tässä. Haluaisimme myös rohkaista sinua, hyvä tämän tekstin lukija, tekemään saman sitoumuksen. Sen voi tehdä täällä. Kestävä kehitys on yhteistyötä!

Uusien kotisivujen julkaisun myötä meiltä löytyy 28.4.2021 alkaen nyt erillinen kestävän matkailun osuus kotisivuiltamme, johon julkaisemme uutisia kestävän matkailun edistymisestämme. Sama jatkuu Instagramin puolella #sustainablekrepelin-hashtagin alla säännöllisesti.

Seuraava etappi on hankkia kestävän matkailun sertifikaatti joltain niitä hallinnoivalta organisaatiolta. ECEAT Finland vaikuttaa tätä kirjoittaessa sopivalta. Sen laatukriteerit löydät täältä.

Sitten kun joskus läpäisemme auditoinnin ja saamme kestävyydestämme mitattavaa niin voimme vielä lisätä kotisivuillemme Visit Finlandin kestävän matkailun merkin.

Tehtävää vielä riittää, mutta tärkeintä on, että kehitys on jatkuvaa.

STF 3 – Krepelinin kestävän matkailun kehitysohjelma

Visit Finlandin kestävän kehityksen ohjelmaan osallistuminen vaatii organisaatiolta oman kehitysohjelman käynnistämistä.

Tavoitteena ei ole kaiken saaminen kuntoon kerralla vaan sen osoittaminen, että toimijalla on kyky parantaa omaa toimintaansa järjestelmällisesti.

Me Krepelinissä toteutamme tätä omalla kehitysohjelmallamme, joka on ihan vapaasti katseltavissa tässä.

Näin luet projektisuunnitelmaa:

 • ID: juokseva tehtävänumero
 • Status: tehtävän tila
 • Category: kestävän matkailun laajempi aihealue
 • Topic: tarkempi aihe
 • The change: kestävän matkailun laatukriteeri tai tavoite (kerätty Visit Finlandilta, koulutuksista ja laatujärjestelmistä)
 • Value: asiakkaalle aiheutuva kestävän matkailun arvo tämän tehtävän tekemisestä
 • Complexity: suhteellinen vaikeusaste tai työmäärä, jonka Krepelin tarvitsee tämän tehtävän tekemiseen
 • Round: Krepelinin kestävän kehityksen projektien numero.
 • Schedule: aikataulu mihin mennessä tavoitteena tehdä tehtävä
 • Responsible: kuka on vastuussa
 • Evidence: dokumentti, joka osoittaa, että tehtävä on tehty.

Tässäpä meille tehtävää tuleville vuosille 😉

STF 2 – Krepelin kasvattaa omaa kestävyysosaamistaan

Visit Finlandin Kestävän Matkailun ohjelmaan osallistuminen edellyttää organisaation oman osaamisen kasvattamista.

Tämä käy kätevästi lukemalla ensin ”Sustainable Travel Finland -e-oppaan”, joka tätä kirjoittaessa on saatavilla vain ohjelmaan osallistuville, mutta siihen löytyvää julkista materiaalia löytyy esimerkiksi tällä Google-haulla.

Toiseksi organisaation tulee kartoittaa oma nykytilansa tekemällä itsearviointi. Krepelinin itsearvioinnin tulokset löydät tästä tiedostosta. Se ei ole ihan maailman luettavin, mutta sitä tärkeämpää on varsinainen kehitysohjelma, joka itsearvioinnin perusteella on kätevää luoda. Tässä Krepelinin oma.

Kolmas tapa kasvattaa omaa osaamistaan tapahtuu osallistumalla alan koulutuksiin, joista olemme osallistuneet seuraaviin:

 • 31.3.2021 Kristiinankaupungin Elinkeinokeskuksen järjestämä ”Johdatus vastuulliseen matkailuun” ja ”Sustainable Travel Finland-ohjelma”. Nämä olivat aivan supermielenkiintoisia!
 • 22.4.2021 Kuntaliiton Vastuullisuus-webinaari
 • 3.5.2021 Kehityssuunnitelman teko
 • 21.5.2021 Kestävän kehityksen sertifikaatit
 • 15.9.2021 Inklusiivinen matkailu
 • 18.11.2021 Kestävän matkailu Pohjanmaalla-tilaisuus Vaasan Waskia-hotellissa

Vielä listalla on

 • 8.12.2021 Kestävän matkailun indikaattorit

STF 1 – Krepelin aloitti kestävän matkailun kehitystyön

7.2.2021 kirjoittaja admin

Svensk översättning nedan. English version below.

Krepelin on lähtenyt mukaan Visit Finlandin Kestävän Matkailun ohjelmaan. Sen periaatteet löydät täältä. Oman sitoutumispäätöksemme löydät tästä.

Visit Finlandin ohjelma on seitsenportainen ja sillä matkailutoimija voi lisätä

 • kestävää, reilua, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa edistävää
 • turvallisuutta ja laatua lisäävää
 • sekä- luontoa ja paikallista kulttuuriperintöa suojelevaa toimintaa.

Näin me Krepelinissä teemme toki jo muutenkin, mutta tämän ohjelman kautta tavoitteena on saada siitä ihan virallinen sertifikaatti.

Lisäksi: jos tuo sertifikaatti on 51%:llä paikallisista matkailutoimijoista, sen saa sitä kautta myös Kristiinankaupunki itse.

Ja koska kestävä matkailu on Visit Finlandin tärkeimpiä tavoitteita, eivät matkailutoimijat eivätkä kaupungit pääse ilman tätä sertifikaattia jatkossa Visit Finlandin kampanjoihin mukaan ollenkaan.

Myös: ellei meillä  ole tätä sertifikaattia, keskieurooppalaiset turistiryhmät tulevat jatkossa ajamaan Kristiinankaupungin ohi.

Joten: asia on tärkeä. Siksi haastammekin nyt paikalliset matkailutoimijat tähän työhön mukaan.

Tässä ei kuitenkaan olla yksin: Kristiinankaupungin Elinkeinokeskus on juuri nimittänyt Janne Smedsin hankkeen paikalliseksi vastaavaksi ja hän auttaa meitä asioiden edistämisessä.

Joten eipä muuta kun Elinkeinokeskukseen ilmoittautumaan!

——-

Krepelin har gått med i Visit Finlands program för hållbar turism. Vårt beslutsprotokoll hittar du här (på finska).

Programmet är ett sjustegs utvecklingsprogram där en turistaktör kan främja aktiviteter som till exempel:

 • ökar hållbar-, rättvis-, jämlik- och säker turism
 • samt skyddar naturen och det lokala kulturarvet.

Vi på Krepelin främjar dessa även sedan tidigare, men genom detta program är målet att få ett officiellt certifikat för det.

Dessutom: om 51% av de lokala turistaktörerna har det här certifikatet kommer Kristinestads stad själva också att få det.

Och eftersom hållbar turism är ett av Visit Finlands viktigaste mål kommer varken turistaktörer eller städer att kunna delta i Visit Finlands kampanjer om man inte har detta certifikat.

Ännu: om vi inte har detta certifikat, kommer europeiska turistgrupper i framtiden att köra förbi Kristinestad.

Så: frågan är väldigt viktig. Därför uppmanar vi nu lokala turistaktörer att delta i detta arbete.

Här är vi dock inte ensamma: Kristinestads Näringslivscentral har nyss utnämnt Janne Smeds till lokal projektchef och han kommer att hjälpa oss att främja dessa saker. Så vänligen var i kontakt med Näringslivscentralen så småningom för att börja ditt projekt!

——-

Krepelin has joined Visit Finland’s Sustainable Tourism program. Our minutes of meeting of that decision you’ll find here (in finnish).

The program is a seven-stage development program that a tourism operator can e.g.

 • promote sustainable, fair and equal local conditions
 • increase safety and quality of business, and
 • support the protection of nature and the sustenance of the local cultural heritage.

We at Krepelin have been promoting these locally already for years, but through this program the goal is now to get an official certificate for it.

In addition: if 51% of local tourism operators have the certificate, Kristiinankaupunki itself will also get it. This is important, because without the certificate, the local tourism operators nor cities will have no business in Visit Finland’s campaigns in the future.

Also: if we do not have this certificate, Central European tourist groups will in the future drive past Kristiinankaupunki.

So: the matter is important. That is why we at Krepelin challenge all local tourism operators to take part in this work.

But fear not: we’re not alone here: ​​Kristiinankaupunki Business Center has just appointed Janne Smeds as the local project manager and he will help us to get us organised.

Please contact the Centre directly to start your own journey!

Päärakennuksen alakerran remontti 2021

Krepelinin tavoitteena on tarjota vierailijoille ainutlaatuisia majoituskokemuksia. Olemme toteuttaneet tätä visiota vuodesta 2002 palauttamalla huoneistoja ja pihaa vähitellen päärakennuksen pystytyksen aikaiseen eli 1810-luvun ilmeeseen.

Krepelinin päärakennus 1890

Tälle ajalle oli tyypillistä sekä 1700-luvun lopun värimaailma ja käsityöläisyys mutta myös silloin orastavan teollisen vallankumouksen tuomat uudet mahdollisuudet. Tähän olemme itse vielä yhdistäneet 2000-luvun modernit mukavuudet.

Sama 1810-luvun linja jatkui tammikuussa 2021 käynnistyneessä päärakennuksen alakerran remontissa. Tyylilajin valinta varmistui nopeasti oikeaksi, sillä purkutöiden aikana seinistä löytyi juuri sillä savensinisellä ja rautaoksidinvihreällä maalattuja tapetteja kuin mitä olimme seinien väriksi suunnitelleet.

3.1.2021 aloitimme remontin päärakennuksen alakerrassa. Siellä oli jo talon pystytyksestä vuonna 1812 asti ollut kolme huoneistoa, jotka ovat olleet asuinkäytössä, mutta joita ei oltu modernisti peruskorjattu koskaan.

Niinpä kaikki seinät, katot ja lattiat purettiin hirsille asti ja rakennettiin nykyaikaisten säädösten mukaan uudelleen. Pystyimme kuitenkin uudelleenkäyttämään joistain huoneista löytyneitä alkuperäisiä lattialankkuja. Kun värimaailmaksi lisäksi valikoitui talon pystytyksen aikainen perinneväripaletti, saatiin tällä kaikella aikaan tuo autenttinen vaikutelma.

Lisää kuvia remontin etenemisestä löytyy täältä

Lopuksi: valitut tekniikat mahdollistavat myös sen, että remontoidut asunnot itse asiassa tulevat valmiiksi vasta vuosikymmenien päästä kun esimerkiksi läpikuultaviksi vahatut lankut tummuvat ja muihin pintoihin tulee elämän tuomaa patinaa.

Sillä välin: tervetuloa Krepeliniin! Kuvat valmiista lopputuloksesta löytyvät huonekuvauksistamme.

Omistajaveljekset Esko & Harri

Tekniset tiedot:

Tilaaja: Kiinteistö Oy Krepelin

Rakennesuunnittelu: Päivi Heikkinen/ Talotuuma Oy, Kristiinankaupunki

Rakenne- ja materiaalikonsultointi: Hannu Heikkinen

Konsepti ja restauroinnin suunnittelu: Linda Aura & Timjami Varamäki

Urakoitsijat: Pauli Kirsilä / Cirpaco Oy & Petri Korpikoski / Rakennus Korpikoski Oy (0405326314)

LVI: Putki-Piste, Kristiinankaupunki

Sähköt: Jukka Thomasfolk / JTT Moniapu. Kaikki pistokkeet ja katkaisimet: Renova. Kaikki kattolamput: Ikean “Ranarp”.

Olohuoneet

 • Seinät: kipsilevy + maali: Coloria Greenline, sävy: Tikkurilan “Thorvald Lindqvist”-perinnevärikartan sävy TV149B
 • Katto: perus-kattopaneelia ja -listaa Lapväärtin Sandgrund Trä & Puu:sta maalattuna ns. maalarin valkoisella, eli normi vesiohenteinen maali, johon sekoitettu hiukan mustaa. Väri-Seppo, Kristiinankaupunki
 • Lattia: kuusilankku, Sandgrund Trä & Puu. Pintakäsittely: Osmo-vahan sävy “Kuusi”, viimeistely: Osmo Colorin väritön vaha. Väri-Seppo.
 • Nojatuolit: malli: Gripsholm. Hankittu Bukowskin nettihuutokaupoista keväällä 2021. Tullaan myöhemmin päällystämään sinivalkoisella “toile de joyu”-kankaalla kun löydetään sopiva.
 • Kaikki listat: Sandgrund Trä & Puu. Sävy sekoitettu itse Uulan “Laava”, “Helmi” ja “Savi”-sävyistä.
 • Ovet: Metsäkylän Navetta, Lahti ja Wanhan Wallankumous, Turku. Maalattu maalarinvalkoisella.
 • Pönttöuunit ja liesi: maalattu Teknoksen Futura Aqua 5llä, sävynä TM T1586. Väri Seppo.
 • Kipinäpellit: Timo Mäki-Heikkilä, Lapväärtti.
 • Verhot: luonnonvalkoinen pellavakangas PP0296. Pellavamaailma.fi. Toteutus: Tex Center, Kristiinankaupunki ja Syatelje Karin & Maarit.

Eteiset

 • Lattialaatat (asennetaan syksyllä): sementtilaatta 11561, DomusClassica.fi
 • Listat: Sandgrund Trä & Puu. Maali sekoitettu itse Uulan “Laava”, “Helmi” ja “Savi”-sävyistä.

Kylpyhuoneet

 • Kaakelit: 19100294, 11402545, 19103202, 19103209 ja 19101129. Laattapiste.fi
 • Toteutus: Jim Björni, Kristiinankaupunki
 • Valaisimet: yleisvalaisin: Ikean Sjögång. Peilivalot: Ikean Frihult
 • Pesualtaat: Kerasan Retro-mallistosta. Netrauta.fi
 • Muut kalusteet: mm. Bemeta Retro-mallistoa. taloon.com ja netrauta.fi

Keittiöt

 • Keittiösuunnittelu ja -kaapit: Amarillo-Keittiöt, Myrkky.
 • Kaakelit: Laattapisteen 19103135. Kaakelointi: Eetu Heiniluoma.
 • Lattia: kuusilankku Sandgrund Trä & Puu. Pintakäsittely: Osmo-vahan sävy “Kuusi”, viimeistely: Osmon väritön vaha, Väri-Seppo.
 • Astiasto ja aterimet: Nordwikin “Fålhagen” ja Dorren “Classic”. Kitchentime.fi
 • Pöydät: Juvikauppa.fi ja Tommi Haapanen. Käsittely Osmo Colorin värittömällä Top Oil-öljyllä #3058
 • Tuolit: Rowicon “Carmen”. Kotisiili.fi
 • Jääkaappi: Boman DTR353. taloon.com

Makuuhuoneet

 • Lattia:
  • Asunto 3: remontin yhteydessä löydetyt alkuperäiset 1800-luvun lankut tiivistettyinä ja takaisin asennettuina. Pintakäsittely: pieni hionta sekä DomusClassican pellavaöljysuopa. Ei muuta.
  • Asunto 2 ja 1: kuusilankku, Sandgrund Trä & Puu. Pintakäsittely: Osmo-vahan sävy “Kuusi”, viimeistely: Osmon väritön vaha, Väri-Seppo.
 • Seinät: kipsilevy + Auron savimaali, jossa Tikkurilan “Thorvald Lindqvist”-perinnevärikartan sävy TV161X
 • Sängyt: Hotelli Krepelinin kalustoa
 • Sängynpäädyt: toteutus: Tommi Haapanen. Petsi: Herdins Lackbets, sävy 711 Mellanbrun
 • Vuodevaatteet: Pellavamaailma.fi.
 • Tekstiilien etiketit: tuotenauha.fi, Lahti
 • Yöpöydät: koivuiset lamppupöydät kustavilaisilla rusettivetimillä, juvikauppa.fi. Petsi: Herdins Lackbets, sävy 711 Mellanbrun. Väri-Seppo. A3:ssa yksi kerros, A2:ssa kaksi kerrosta.
 • Vaatekaapit: Amarillo-Keittiöt, Myrkky.

Matkailun trendit

28.12.2019 kirjoittaja Harri

(Den svenska versionen hittar du nedan)

Uusi vuosikymmen ja uudet matkailun trendit tarjoavat matkailijoille uusia näkökulmia matkailuun sekä mahdollisuuksia hakea ja kokea erilaisia matkakohteita ja samalla oppia maailmasta uusin tavoin.

Uusi vuosikymmen alkaakin matkailun kannalta nyt kestävämpänä, teknologisesti edistyneempänä ja entistä enemmän henkilökohtaisia mahdollisuuksia tarjoavana.

Aloimmekin siksi täällä Krepelinissä kerätä listaa matkailutrendeistä, joista juuri nyt kirjoitetaan.

Yksin matkustaminen

Joillekin meistä yksin matkustaminen olisi mahdotonta, toisille taas sen on itsenäistä ja vapauttavaa.

Kuitenkin, yksin matkustamisesta on tullut yksi viime vuosien trendi. Sillä voi olla tekemistä sinkkujen määrän lisääntymisen ja joustavamman työajan kanssa, ja myös sen, että vaikka matkustaisit yksin, sosiaalinen media on aina mukana. Tavallaan siis olemme aina yhteydessä toisiin emmekä koskaan yksin.

Soolomatkan tarkoitus voi usein ollakin seikkailun tekeminen “itseen” ja kokemuksien löytäminen itsensä kanssa. Yksin matkustamisessa lieneekin parasta sen vapaus: kun matkustat itse, sinulla on vapaus päättää kaikesta itse.

Ilmastoystävällinen matkailu

Ilmastoystävällisestä ajattelusta ja elämäntavasta kirjoitetaan yhä enemmän, ja se, kuinka vietämme lomamme, ei ole tässä suhteessa poikkeus. Matkasivusto Lonely Planet uskoo, että tämän vuoden iso matkustustrendi olisikin juuri ilmastoystävällinen matkailu.

Ilmastovaikutusten ajatteleminen matkustettaessa tarkoittaa sitä, että harkitsemme lomailua lähempänä olevissa kohteissa, teemme maata pitkin matkustamisesta suositumpaa tai matkustamme matkailuautolla tai asuntovaunulla. Tätä tukee myös yleinen liikkuvan elämän  ja etätyön lisääntyvä suosio. Silloin voi edullisesti poistua arkielämästä suoraan lomalle.

Glamping

Sitä mukaan kun ilmastoajattelu etenee, myös matkailu muuttuu. Enenevässä määrin lomakohde valitaan Suomesta tai jopa kodin läheltä. Saatat myös harkita telttailua.

Mutta kaikki eivät halua asua teltassa. Mielikuva kylmästä, epämukavasta ja vuotavasta teltasta ei houkuttele kaikkia. Tämä taas on saanut aikaan yhden uuden matkustustrendin nimeltä glamping. Se tulee sanoista “glamorous” ja “camping” ja voisi olla suomeksi esim. luksustelttailu. Siihen kuuluu suuri teltta ja/tai matkailuauto kaikilla mukavuuksilla ja esimerkiksi aamiaista tarjoava leirintäalue sekä tietenkin mahtavat maisemat. Olisiko tässä ainekset seuraavaan vastuulliseen, mutta mukavaan lomaasi?

Pyöräilymatkailu

Lomalla halunnet usein tehdä jotain koko perheen kanssa, mutta kohtuuhinnalla. Silloin voi harkita esimerkiksi pyöräilylomaa.

Suunnittele reitti, jonka pituus on sopiva kaikille perheenjäsenille ja jonka varrella on nähtävyyksiä. Tai tee aikuisten versio, jossa keskitytään kuntoiluun. Lisää kodikkaita yöpymispaikkoja ja ravintoloita, ja lomasuunnitelma on valmis.

Insta-turismi

Lomailu tapahtuu aina oikeastaan kolmessa osassa: on loman suunnittelu, varsinainen lomailu ja sitten lomamuistot. Yksi uusi, viime vuosina kasvanut matkustustrendi on niin sanottu Insta-turismi, etenkin milleniaalien keskuudessa.

Insta-turismi tarkoittaa, että määränpää valitaan sen perusteella, kuinka Instagram-ystävällinen se on. Forbes-lehden mukaan Yhdistyneessä Kuningaskunnassa tehtiin kysely, jossa yli 40% alle 33-vuotiaista osallistujista ilmoitti, että määränpään valinnassa tärkein tekijä on se miltä kohde näyttää ja saadaan näyttämään Instagramissa. 

Kristiinankaupunki jos mikä on hyvin Instagram-ystävällinen, sillä meillä on paljon paikkoja, jotka näyttävät hyvältä kuvissa (katso vaikka nämä Kristiina-aiheiset artikkelit) ja mikä parasta: massat eivät ole vielä(kään) löytäneet kaupunkia. Katso vaikka tämä kuvakokoelma.

Kestävä matkailu

Kestävään matkailuun kuuluvat valinnat, jotka rasittavat ympäristöä mahdollisimman vähän ja kuluttavat vähän luonnonvaroja. Näihin kuuluvat mm.

 • roskien lajittelu ja kierrätys
 • kertakäyttötuotteiden välttäminen
 • mahdollisimman monen pitkäikäisen tuotteen hankkiminen läheltä
 • kulkeminen jalan, pyörällä tai julkisilla
 • luonnon ja sen tarjoamien mahdollisuuksien arvostus
 • merkityillä reiteillä kulkeminen
 • alueen kantokyvyn huomioiminen esim. matkailemalla sesonkien ulkopuolella
 • sinne meneminen minne matkailijat ovat tervetulleita
 • sellaisten kohteiden välttely joissa eläimiä käytetään hyväksi toiminnassa, joka ei ole niille luontaista tai niiden hoito on puutteellista
 • pienten paikallisten palvelutuottajien suosiminen.

Matkailu lemmikkien kanssa

Lemmikkimme ovat tärkeitä meille suomalaisille. Jopa 35 prosentilla kaikista suomalaisista kotitalouksista on enemmän tai vähemmän karvainen eläinystävä, Tilastokeskus toteaa. 

Koska lemmikkejä pidetään yleensä melkein täysivaltaisina perheenjäseninä, ei ole ihme, että yksi kasvavista matkustustrendeistä on ottaa karvaiset ystävät lomalle mukaan, sillä kyllähän nyt perheen jokainen jäsen saa matkustaa. Tripadvisorin tekemässä tutkimuksessa 52% vastaajista sanoi, että he asuvat vain lemmikkieläinystävällisissä hotelleissa matkoillaan.

Hotelli Krepeliniin ovat nelijalkaiset ystäväsi tervetulleita nauttimaan olosta kanssasi.

Reilu ja eettinen matkailu

Reilu ja eettinen matkailu ovat kasvavia trendejä. Ruotsissa jopa puhutaan jo “lentohäpeästä” (HS 9.7.2019).

Reilu matkailija ottaakin nykyään huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät vaikutukset matkailussaan.

Eettinen matkailija puolestaan pyrkii minimoiman reissusta aiheutuvat haitat ja maksimoimaan paikallisyhteisön turismista saaman hyödyn. Kotimaan- ja lähimatkailu voi olla sekä reilua että eettistä.⁠

Itsehoito

Jo pitkään on ollut trendi harjoittaa ns. Itse- tai omahoitoa matkan aikana, ja joillekin se on ollut jopa matkan päätavoite. Jooga-, meditaatio- ja mindfulness-matkat erilaisiin suosittuihin lomakohteisiin ovat pitkään olleet suosittuja naisten, mutta myös miesten keskuudessa.⁠

Miesten henkinen hyvinvointi on tänä vuonna trendi ja järjestäjät ovatkin alkaneet enenevässä määrin järjestää matkoja, joissa miehet ja heidän hyvinvointinsa ovat keskeisessä osassa.

Mikromatkailu

Kesä voi talviaikaan tuntua vielä kaukaiselta, mutta ainakin talviloma on usein ihan nurkan takana. Jos kummankin ajattelu tuntuu raskaalta, voi harkita mikrolomaa, joka on yksi matkustustrendeistä.⁠

Mikromatkalla teet useita lyhyempiä matkoja useammin yhden pitkän matkan sijasta. Mikrolomailu tarkoittaa myös, että sinulla on aina jotain uutta mitä odottaa. Mikrolomaa suunnitellessa ei myöskään tarvitse tehdä massiivisia loman aikaisia järjestelyjä kotirintamalla. Mikromatkojen yhdistäminen lähialueiden tutkimiseen on mikrolomailua parhaimmillaan.⁠

Teknologia

Käytämme koko ajan entistä enemmän tekniikkaa matkoilla. Voit esimerkiksi antaa erilaisten sovellusten ja palvelujen ehdottaa sinulle matkahistoriasi perusteella matkakohteita, joita et muuten tulisi valinneeksi.⁠

Monia jännittää tuntematon matkakohde, mutta booking.comin tekemän tutkimuksen mukaan taas yli puolet vastaajista halusi yllättyä kohteesta ja saada vinkkejä uusista aktiviteeteista kohteessa. Tämä sopii yhteen sen tosiasian kanssa, että sosiaalinen media kerää tietoja käyttäytymisestämme, kulutustottumuksistamme ja sijainnistamme. Tulevaisuudessa näitä tietoja käytetään entistä enemmän räätälöimään matkakohteita koskevia suosituksia meille.⁠

Vegaanimatkailu

Kasviperäinen ruokavalio kulkee käsi kädessä ilmastoajattelun kanssa. Ihmiset ovat yhä tietoisempia lihansyönnin vaikutuksista ympäristöön. Erään tutkimuksen mukaan 25% kaikista briteistä arvellaan olevan vegaaneja tai kasvissyöjiä vuoteen 2025 mennessä.⁠

Vegaanina matkustaminen on ollut jo jonkin aikaa trendi. Yhä useammat hotellit tarjoavat kasvis- ja jopa vegaanisia vaihtoehtoja liha- ja kalaruoille, ja myös täysin vegaanisia hotelleja on olemassa. Vegaaniseen, vai voisiko sanoa kasvismatkailuun kuuluu myös boikotoida eläinsafareita ja ​​nähtävyyksiä, joissa eläimet voivat pahoin.⁠

Matkailun trendit kehittyvät

Lisää trendejä seuraa sitä mukaa kun saamme julkaistua niitä Instagramin puolella.


Resetrender

29.12.2019 kirjoittaja admin

Det nya decenniet och nya trender inom turismen erbjuder nya möjligheter för resenärer att söka efter och uppleva olika destinationer och samtidigt lära sig nya saker om världen på nya sätt.

Det nya decenniet börjar mera hållbart när det gäller turism, mer tekniskt avancerat och mer personligt. 

Därför har vi här på Krepelin börjat sammanställa en lista med resetrender som skrivs just nu.

Att resa ensam

För vissa av oss vore det otänkbart att resa ensamma. Men trots det verkar det som att solo resande som fenomen blir allt mer aktuellt. Det kan ha att göra med att antalet singlar ökar, att man har flexiblare arbetstider och att trots att man reser iväg ensam så har man alltid sällskap av sociala medier. Men även par kan semestra på olika håll.

På en soloresa vill man ofta ägna sig åt att komma underfund med sig själv och äventyr. Många upplever det som självständigt och befriande att resa ensamma. Och vi kan inte argumentera med det faktum att om man reser själv så får man också bestämma allt själv.

Klimatsmart turism

Vi fokuserar mer och mer på att tänka klimatsmart i alla delar av vårt liv och hur vi tillbringar våra semestrar är inget undantag. Lonely Planet menar att denna års stora resetrend är just klimatsmarta resor.

Att tänka klimatsmart när vi reser innebär att öppna ögonen för destinationer i närområdet och inom landet och att resor med husbil eller husvagn blir mer allt mer populära. Just trenden med det mobila livet har ökat och kommer att öka i popularitet, man kan med fördel checka ut från vardagslivet och köra dit lusten bär en. 

Glamping

Att tänka klimatsmart när det gäller semestern innebär ofta att själva målet för semestern ligger närmare ens hemtrakter, eller finns någonstans i landet där man bor. Man kanske till och med tar sig an en gammal goding, det vill säga en campingtur.

Men alla gillar inte att bo i tält, det är mörkt, obekvämt och ibland så läcker även tältet! Då är det tur att en av de nyaste resetrenderna för tillfället är glamping. Glamping är som vanlig camping, fast med lite glamour. Ett stort tält med alla bekvämligheter, så som härliga sängar och en campingplats som serverar frukost kan få även den mest inbitne camping-hataren att tänka om.

Cykelturism

På din nästa semester kanske du gärna vill göra något som inkluderar hela familjen och vars kostnaderna håller sig inom budgeten. Då kan man överväga en cykelsemester.

Planera en rutt vars längd är överkomlig för alla i familjen och som gärna har några sevärdheter längs vägen. Lägg till några mysiga ställen att övernatta på och några fina restauranger och du har planerat en semester.

Insta-turism

Att föreviga sin semester på bild är nästan ett måste. En ny resetrend som ökat på senare tid är ”Insta-turism”, speciellt bland millenialerna.

Insta-turism innebär alltså att man väljer sitt resmål utgående från hur Instagram vänligt det är. Enligt den amerikanska tidningen Forbes, finns det en undersökning gjord i Storbritanninen, där över 40 % av deltagarna under 33 år angav att det faktum att ett resmål är Instagram vänligt var den viktigaste faktorn då man valde destination.

Kristinestad finns det gott om platser som gör sig näst intill perfekta på Instagram och fördelen är att alla har garanterat inte blivit upptäckta av massorna ännu.

Hållbar turism 

Hållbar turism inkluderar val som minimerar belastningen på miljön och förbrukar mindre resurser. Dessa inkluderar t.ex.

 • sortering och återvinning av skräp
 • att undvika engångsartiklar
 • köpa så många hållbara produkter som möjligt
 • röra sig till fots, med cykel eller kollektivtrafik
 • uppskatta naturen och de möjligheter som den erbjuder
 • navigera på markerade spår
 • ta hänsyn till områdets bärförmåga t.ex. genom att resa utanför säsongen och bara resa dit resenärer är välkomna
 • undvika resmål där djur utnyttjas i aktiviteter som inte är naturliga för dem eller djurens vård är otillräcklig
 • Gynna små lokala tjänsteleverantörer.

Resande med husdjur

Våra husdjur är väldigt viktiga för oss finländare, hela 35% av alla finländska hushåll har en hårig eller mindre hårig vän berättar Statistikcentralen. Eftersom husdjuren oftast anses vara en nästintill fullfjädrad familjemedlem är det inte så konstigt att det är en växande resetrend att ta med sin håriga vän på semester. Det är klart att alla i familjen ska få resa.

I en undersökning som Tripadvisor gjort berättade 52 % av de svarande att de endast bor på djurvänliga hotell när de reser. På hotell Krepelin är även din fyrbenta kompis välkommen att njuta av semestern.

Rättvis och etisk turism 

Rättvis och etisk turism är växande trender. I Sverige talas det redan om ”flygskam” (HS 9.7.2019).

En rättvis resenär tar hänsyn till turismens ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser. Den etiska resenären strävar å andra sidan efter att minimera skador som orsakas av resan och maximera fördelarna med lokalsamhällets turism.

Inhemsk- och närturism kan vara både rättvis och etisk.⁠

Egenvård

En längre tid har det varit trendigt att ägna sig åt så kallad egenvård under resor och för vissa har det till och med varit huvudmålet för resan. Yoga, meditation och mindfulness resor till olika resorter har vi alla hört talas om, och resorna har länge varit populära främst bland kvinnor men också bland män.⁠

I år trendar männens mentala välmående och flera arrangörer har börjat ordna resor där män och deras välmående är i fokus.⁠

Mikrosemestrar

Sommaren kan känna väldigt avlägsen på vintern, men många kanske har en vintersemster att se fram emot. Eller så har du redan börjat drömma om din sommarsemester. Hur som helst så verkar en av årets resetrender vara mikrosemestrar, eller mikroresor, då man tar flera kortare resor oftare istället för en lång resa.⁠

Att mikrosemestra gör att du alltid har något att se fram emot. Dessutom så slipper du planera för en längre resa, med allt vad det kan innebära på hemmafronten. Man kan med fördel kombinera mikrosemestrar och att utforska sitt närområde.⁠

Teknologi

År 2020 kommer vi att uttnyttja tekniken alltmer när det kommer till resande. Man överlämnar beslutet om resmål till olika appar och tekniktjänster, som kan föreslå platser man kanske annars inte skulle ha hittat. Många tilltalas av att destinationen är okänd, men enligt en undersökning som booking.com gjort ville över hälften av de tillfrågade bli överraskade angående resmålet och få tips om nya aktiviteter vid destinationen.⁠

Detta går bra ihop med det faktum att sociala media samlar information om vårt beteende, våra konsumtionsvanor och vårt platsläge. Många menar att i framtiden kommer denna data att kunna användas i större utsträckning för att skräddarsy resmålsrekommendationer åt oss.

Att resa vegansk

Något som går hand i hand med klimatsmart tänkande är en växtbaserad diet. Människor blir mer och mer medvetna om köttätandets påverkan på miljön och enligt en undersökning kommer 25 % av alla britter att vara veganer eller vegetarianer år 2025.⁠

Att resa veganskt har redan varit en trend en tid. Det har blivit alltmer populärt att hotell erbjuder växtbaserad meny som alternativ till kött- och fiskrätter och det finns även helt veganska hotell för den som är intresserad. Till att resa veganskt hör också att bojkotta djursafarin och olika attraktioner där djur far illa. ⁠