Blogi

Krepelin - Kristiinankaupunki - Rantamakasiinit

2022 alkuvuosi

Se on Krepelinistä päivää.

Se on myös hyvää kesää, ja tässä kesäsesongin alussa oli tällä kertaa erikoista se, että se käynnistyi jo reilusti Pääsiäisen tienoilla. Tähän vaikuttivat se, että

 • Kahdesta viime kesästä oppineena ihmiset ovat selkeästi aikaisemmin liikkeellä. Sesongin ulkopuolella matkailu on väljempää.
 • Kahdesta viime kesästä oppineena ihmiset aloittivat myös kesälomavarausten tekemisen jo joulunpyhien jälkeen, sillä tällaisiin pieniin kohteisiin ja kaupunkeihin kuin Kristiinankaupunki ei oikein vilkkaimpaan aikaan voi noin vain kävellä sisään ilman huonevarausta.
 • Eurooppalaiset ovat liikkeellä pitkästä aikaa (yksittäisiä eurooppalaisia turisteja on yöpynyt meillä pitkin kevättä)
 • Toissa- ja viime kevään monet häät on siirretty koronan alta tälle kesälle
 • Paljon on myös projektityömaita lähistöllä ja sen kautta enemmän työmatkalaisia
 • Olemme taas mukana 100 syytä matkailla Suomessa-kampanjassa, joka tuo joka kevät paljon liikennettä

Niinpä meillä on ollut yöpyjiä reilusti enemmän pitkin kevättä verrattuna viime vuosiin, ja jos joku hiljainen aika joskus olikin niin se oli tammikuun alussa.

Ja mikäpäs siinä. Kristiinankaupungissa on nimittäin neljä erilaista ja todella hienoa neljää vuodenaikaa joten tänne todellakin kannattaa tulla muutenkin kuin kesäisin.

Remontti

Päärakennuksen alakerran remontti edelleen jatkui kolmannen huoneiston osalta pitkin kevättä ja tulee valmiiksi myöhemmin kesällä. Avasimme sen kuitenkin jo Avoimet Portit-tapahtumaan yleisölle nähtäväksi 18-19.6. Tyyli on sama uudelleenvisioitu 1800-luvun alku ja tämä siksi että päärakennus siis on rakennettu 1812. Huoneisto on nimeltään ”A1” ja on toistaiseksi vuokrattavissa vain puhelimella ja sähköpostilla kunhan saamme käyttöönottotarkastuksen tehtyä.

Remontin kanssa samaan aikaan säädettiin vähän muitakin huoneistoja:

Kestävä matkailu

Myös kestävän matkailun työmme jatkui niin, että jouduimme uusimaan ECEAT Finland-sertifikaattimme ja sitä myötä myös Visit Finladin Sustainable Travel Finland-merkin käyttöoikeuden. Tämä uusiminen on molempien organisaatoiden standardirutiini muutaman vuoden välein ja siinä suhteessa meillä ei ollut mitään ihmeellistä, josta uusiminen olisi jäänyt kiinni.

Ensimmäinen uusiminen meni niin, että kerroimme ECEATille elokuun 2021 auditoinnin jälkeen tehdyistä uusista toimenpiteistä ja jälkimmäinen päivittämällä itsearviointimme sekä pitkän tähtäimen kehityssuunnitelmamme.

Osallistuimme myös Visit Finlandin harjoitukseen, jossa ilmoitimme tietomme kestävyyttä osoittaviin kansallisiin mittaritietoihin ja tätä kirjoittaessa odottelemme Visit Finlandilta raporttia aiheesta, jotta näkisimme oman sijoituksemme suhteessa muihin suomalaisiin matkailutoimijoihin.

Lomia ja elämyksiä

Lomat

Helpottaaksemme varsinkin ensikertalaisten tulemista Kristiinankaupunkiin käynnistimme helmikuussa Krepelinin Lomat-artikkelisarjan, joka yhden vuoden aikana tulee tuottamaan kuusi erilaista lomaohjelmaehdotusta Kristiinankaupunkiin matkustavalle. Talvi-, Pääsiäis- ja Kesälomaohjelmat on jo julkaisut ja myöhemmin tänä vuonna julkaisemme ohjelmaehdotukset Syksy-, Halloween- ja Joulu-teemoilla. Näitä voi mielellään jakaa kun joku kysyy: ”No mitä siellä Kristiinankaupungissa oikein voi tehdä?”.

Ja myös: jos mielestäsi ohjelmiin voisi lisätä jotakin, laita ihmeessä viestiä Harrille osoitteeseen harri at krepelin piste fi! Näitä tullaan parantamaan sitä mukaan kuin kaupungin palvelutkin kehittyvät.

Katso lomaohjelmat täältä.

Elämykset

Elämyspaketteihin puolestaan on lisätty Afternoon Tea– ja Kirpputorikierros-paketit, mutta ne ovat saatavilla vain kesäajan ulkopuolella koska niiden valmisteluihin menee yllättävän paljon aikaa ja haluamme maksimoida kesäisin yhteisen ajan kaikkien asiakkaidemme kanssa.

Historia-kierroksen puolestaan Harri, Krepelinin toinen omistajista, tekee aina 1810-luvun asussa, joka tuo kierrokseen lisämausteen historiaa. Puvun on tehnyt Harrille Riikka Ateljee Riikka Santosesta, joka tekee tällaisia historiallisia asuja Raumalla työksensä. 1810-luku valikoitui puvun teemaksi, koska Krepelinin päärakennus on rakennettu vuonna 1812.

Historiallisia kierroksia Harri onkin nyt tehnyt sekä Krepelinissä että myös kaupungin Turismin asiakkaille. Näillä ovat olleet mm.

 • 20 seinäjokelaista yrittäjää 23.5., joita kiinnosti kestävän matkailun sertifikaatit
 • Rauman Oppaat 26.5.
 • Kuusi eurooppalaista matkanjärjestäjää 6.6.
 • Kaupungin Pääsiäistapahtumassa Harri myös esiintyi 1810-puku päällä ”Kaupungin virallisena pääsiäistrullitarkastajana” 😉

Infolaatikot

Jokaisesta huoneistosta löytyy nykyään myös tällainen myrskynsininen laatikko, jossa on kaupungin matkailuesitteitä, omia esitteitämme mm. ravintoloista, luontokohteista ja museoista sekä alimmaisena vieraskirja. Kaikkihan nykyään meilläkin löytyy kotisivuilta, mutta nyt myös näistä löytyy kätevästi kaikki se, mitä meiltä usein kysytään.

Laatikot ja vieraskirjat meille teki käsin Kirjansitoja Tomi Vaajakoskelta. Vieraskirjoja voi myös tilata itselleen meidän verkkokaupasta. Lue lisää täältä.

Saamaamme palautetta

Tässä muutamia viimeaikaisia palautteita:

”Oma majapaikkamme, Hotelli Krepelin tarjoaa Suomen oloissa nostalgisen tyylikästä huoneistomajoitusta vuodelta 1812 peräisin olevassa ent. merikapteenin hyvin säilyneessä talossa. Aika harvoin kotimaan kohteissa tulee tämä tunne – hei tää on melkein kuin Euroopassa – mutta nyt tuli”. 6.1.2022

”Paluumatka Oulusta Raumalle. Yhden yön pysäkki Kristiinassa oli löytö, oikea onnenkantamoisen osuma. Yllättävä luksus hyvä, historiallinen ja ekologinen perusta ja huolenpito paras. Jatketaan samaa täällä ja Vanhan Rauman Naulamäellä! 7.3.2022

”Jälleen kerran rakkaassa Kristiinankaupungissa ja ensimmäistä kertaa Hotelli Krepelinissä. Onneksi olkoon ja kiitos, Harri ja Esko. Hienosti onnistunut remontti ja kodikas asunto. Hyvin nukuin, hyvin viihdyin.” 14.4.2022

Krepelin ja Kristiinankaupunki mediassa

Eräs vieraamme mainitsi Instagram-kuvamme nähtyään, että ”Teidän visuaalinen ilmeenne on vähän kuin puutalokaupungin versio cottagecoresta”. Käsite oli uusi ja kun tutkimme asiaa niin löysimme tämän selitysvideon. Ja toden totta, lienemme samoilla linjoilla. Tähän muuten vaikuttaa se, että pyrimme korostamaan ilmeessämme Kristiinankaupungin kiireetöntä Cittaslow-henkeä. Cittaslow on uutta luksusta ja Kristiinankaupunki lähti tähän mukaan jo kymmenen vuotta sitten!

Krepelin mainitaan silloin tällöin lehtijutuissa ja blogeissa, ja vaikka tämä ”14 romanttista matkakohdetta”-artikkeli on julkaistu jo vuonna 2020, törmäsimme siihen vasta nyt. Kristiinankaupunki on todellakin hieno hääkaupunki ja paikallisilla yrittäjillä on häiden järjestämisestä pitkä kokemus. Meillä Krepelinissä on kesäisin paljon häävieraita ja siksi olemmekin tehneet tämän sivun hääjuhlien järjestäjille käytännön asioita selventämään.

Pandemia käynnisti keskustelun aiheesta ”maallemuutto”, mutta keskustelua mielestämme vaivaa liikaa kaupunki-maaseutu-vastakkainasettelu (kuten täällä). Tämä siksi, että niiden välissä Suomessa on 57 niinsanottua seutukaupunkia, jossa voi yhdistää parhaat puolet molemmista. Äskettäin valmistuneesta seutukaupunkien vetovoimatutkimuksesta myös selviää, että Kristiinankaupungilla on erittäin hyvä maine. Tätä potentiaalia voimme hyödyntää vieläkin enemmän kunhan saamme mm. uudet Skatan ja Sisäsataman merenläheiset asuinalueet kaavoitettua. Lue lisää seutukaupungeista täältä.

Sellaista!

Paljon on siis tapahtunut ja lisää on tulossa loppuvuodesta.

Hyvää kesää ja syksyä sinulle VIP-lukija ja kuullaan ensi tammikuussa.

2021 loppuvuosi

To del la vilkkaan kesän jälkeen Krepelinin toiminta vähitellen rauhoittui kohti loppuvuotta.

Mutta vain vähitellen: turisteja riitti pitkälle lokakuuhun ja tätä kirjoittaessamme taas odottelemme Joulun asiakkaita saapuvaksi. Kesät ovat meillä niin kiireisiä, että ihan mielellämme otamme itsekin rauhallisemmin näin hiljaisina aikoina.

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Instagram
Turisteja Krepelinin Instagram-kierroksella. Valokuva: PicMi

TOSIN: teemme kyllä töitä tämän hiljaisen ajan vilkastuttamiseksi monellakin rintamalla sillä jos saisimme kysyntää kasvatettua myös marras-huhtikuulle niin se ratkaisisi monta muutakin asiaa. Se mm. tukisi paikallisten yrittäjien toimeentuloa kun asiakkaita riittäisi tasaisemmin vuoden ympäri.

No eipä muuta kuin tuumasta toimeen.

Kristiinankaupunki on joulukaupunki!

Kristiinankaupungillahan on joulukaupungin maine ja mikäli se meistä paikallisista matkailuyrittäjistä riippuu niin tästä aiomme tehdä kaupunkia tunnetuksi enemmänkin.

Tämän vuoden uutuus Krepelinissä olivat sisäpihan ylle ripustetut LED-valot, joilla saatiin aikaan hienoa joulutunnelmaa. Valot ripustettiin myös vastapäisen Kirkkokadun päälle, jossa naapurimme Eleonora Bed & Breakfast järjesti 4.12. Kirkkokadun ensimmäiset Joulumarkkinat.

Valot ja markkinat toimivat niin hyvin, että valoja harkitaan nyt myös Kissanpiiskaajankujalle. Lisää valoja voisi olla Saunapuistossa ja muuallakin ja niiden läpi voisi kiertää talvinen kävelyreitti, esimerkiksi Joulukalenterin muodossa. Katsotaan mitä ensi syksynä saadaan aikaan! Valot ja markkinat joka tapauksessa toteutetaan uudelleen.

Tiesitkö muuten, että amerikkalainen kirjailija Matt Haig kävi aikoinaan Kristiinankaupungissa, ihastui kaupunkiin kovasti ja kirjoitti sen pohjalta kirjan ”Poika nimeltä joulu”? Siinä hän kertoo kuinka Joulupukki itse asiassa syntyi Kristiinankaupungissa ja vasta sattumien kautta päätyi Lappiin ja siellä joulupukiksi.

No eipä se vielä mitään, mutta kirjasta on nyt tehty Netflix-elokuva! Kristiinankaupunkia siinä ei tosin mainita eikä se ole ihan Kristiinankaupungin keskustassakaan kuvattu (katso traileri tästä). Mutta: me, jotka olemme kirjan lukeneet tiedämme alkuperäisen totuuden 😉

Näillä sanoilla avasi Harri, toinen Krepelinin omistajista, Kristiinankaupungin Joulun Avajaiset-tapahtuman 19.11.2021 Merikadulla. Sää oli taas mitä surkein, mutta se ei yleisöä ja myyjiä haitannut. Paikalla oli taikova tonttu, paikallinen tanssiryhmä, myyjäiset ja tietenkin Joulupukki (joka tuli paikalle vanhalla paloautolla kaupungin läpi pillit ulvoen).

1.12.2021 puolestaan avautui Elävä Joulukalenteri, jossa joka päivä yksi talon tai yrityksen omistaja avaa, useimmiten oman taloonsa tekemän jouluikkunan. Joulukalenteri on koettavissa 8.1.2022 asti ja karttoja löytyy Matkailutoimistosta osoitteesta Raatihuoneenkatu 2B ja ladattava kartta löytyy täältä.

4.12.2021 ohjelma jatkui Merikaupungin Joulukodit-tapahtumalla, jossa taas noin kaksikymmentä talon omistajaa avasi talonsa, pihansa tai eteisensä yleisölle. Krepelinissä meillä oli perinteisesti pihalla oleva Arabia- ja Antiikkimakasiini auki, pihalla oli Joulupukki tervehtimässä lapsia ja päärakennuksen yläkerran Salonki oli yleisölle avoin. Ja kylläpä sitä yleisöä riittikin meillä sisällä ja takan edessä, ulkona nimittäin oli 20 astetta pakkasta!

Yllä olevan lisäksi olimme 4.12. toistamiseen kutsuneet Société Helsingin ryhmän paikalle. He kulkivat Joulukodit läpi 1800-luvun alun empire-asuissa ja pitivät Felenin talolla 1700-luvun pukunäyttelyä. Halusimme tällä inspiroida paikallisia asukkaita ajattelemaan tulevaa.

Sociétén vierailut nimittäin ovat osa isompaa suunnitelmaa, joka liittyy meidän Krepelinin brändiin ja strategiaan: haluamme tarjota asiakkaillemme aitoja historiallisia majoituselämyksiä ja siihen liittyen haluamme, että tämä historiallisuus näkyy myös meidän tapahtumissa.

Harri ensinnäkin on teettämässä itselleen 1810-luvun miesten pukua (toteuttajana Atelje Riikka) ja tulee näyttäytymään se päällä Krepelinin tapahtumissa enemmänkin. Sen jälkeen tilaukseen laitetaan 1700-luvun asu. Paikallisen Svenska Odlingens Vänner-yhdistyksen kanssa suunnittelemme lisäksi herättää henkiin vielä 1990-luvulla toteutetut 1700-luvun pidot. Palataanpa siihen kun meillä on lisää kerrottavaa.

Syksylle mahtuisi tämän lisäksi vielä tummanpuhuva Halloween-tapahtuma. Olemme jo vuosia etsineet ulkoilman kestäviä kurpitsalyhtyjä. Kysymämme peltisepät eivät tosin vielä ole ottaneet haastetta vastaan. Jos satut tietämään pätevän sepän niin otahan yhteyttä!

Hotel Krepelin - Main building in the autumn
Krepelinin päärakennus lokakuussa 2020. Valokuva: Arttu Haimi

Remontti

Päärakennuksen alakerran remontti jatkuu huoneisto A1 osalta ja valmistunee keväällä 2022. Tätä kirjoittaessa kolina on alakerrassa kova kun kirvesmiehet pystyttävät seiniä. Sisustustyyliksi tulee sama hillitty, päärakennuksen pystytyksen aikainen eli 1810-luvun värimaailma: myrskynsinistä, sammaleenvihreää ja konjakinruskeaa. Remontista voi lukea lisää täältä.

Krepelin - Päärakennus - Remontti - A1
Huoneiston A1 olohuone lokakuussa 2021. Mietimme tähän uima-allasta, mutta päädyimme kuitenkin lattialautoihin 😉

Kestävä matkailu

Krepelin sai Luomuliiton kestävän matkailun sertifikaatin 20.5.2021 ja 22.6.2021 saimme sen perusteella myös oikeuden käyttää Visit Finlandin kestävän matkailun merkkiä.

Molemmat ovat tärkeitä etappeja sillä Visit Finlandin merkkiä tavoittelee myös koko Kristiinankaupunki ja se tulee sen saamaan jos merkin käyttöoikeus on 51%:lla paikallisista matkailuyrittäjistä. Merkin käyttöoikeus on osoitus siitä, että yritys ja kaupunki tekee järjestelmällistä työtä minimoidakseen mm. matkailun vaikutuksen ympäristöön. Tämä työ on tärkeää sillä yhä suurempi joukko kuluttajia tiedostaa oman toimintansa vaikutuksen ympäristöön ja tulee enenevässä määrin tekemään matkailuvalintoja sen perusteella.

Täällä Krepelinissä me olemme tehneet tällaista kestävyystyötä jo vuosia, mutta nyt siitä on ihan tuo virallinen todistus. Työ myös jatkuu sillä uutta tulee jatkuvasti. Omaa kehitystyötä johdamme jatkuvasti elävällä Kehityssuunnitelmalla.

Verkkokauppa

Kiitos paikallisten yhteistyökumppaneiden olemme onnistuneet saamaan verkkokauppaamme paljon paikallisesti tuotettuja tuotteita ja niiden myynti on alkanut pienesti mutta tasaisesti.

Julkaisemme vielä muutaman paikalliseen kulttuurihistoriaan liittyvän tuotteen kevättalvella (suunnitelmissa on mm. rekonstruoida Vähäkyröläisen Läkki & Lelu Gråholmin kanssa paikallisesta kaupunginmuseo Carlsrosta löytynyt peltinen lampetti ja ottaa se pienimuotoiseen sarjatuotantoon). Sen jälkeen teetämme kaikkien verkkokaupan tuotteiden valokuvat uusiksi kesän 2022 sesonkia varten.

Sellaista!

Kaipaako sielusi Kristiinankaupunkiin? Ennen seuraavaa matkaasi voit lievittää tuskaa seuraamalla Kristiinankaupunkia Instagramissa, jossa tänä syksynä on nähty oululaisen valokuvaajan Arttu Haimin ällistyttävän hienoja tunnelmakuvia kaupungista. Tällaista Kristiinankaupunkia et ole ennen nähnyt!

Kaipauksesta puheen ollen: kesän varauksia on alkanut vähitellen tulemaan, joten jos mielessäsi on joku tietty hetki tai asunto niin olethan yhteydessä vaikka saman tien ja tee alustava varaus nyt jo. Meillä on erittäin joustavat peruutusehdot, joten varsinkin sähköpostilla varatessasi peruutus lyhyelläkin varoitusajalla ei ole ongelma. Tiedustelun voi aloittaa vaikka etusivun puolessaävälistä löytyvällä varaustiedustelulomakkeella.

Mutta nyt: oikein hyvää uutta vuotta! Julkaisemme seuraavan katsauksen heinäkuun 2022 ensimmäisellä viikolla.

Terveisin

Harri & Esko

PS. Jos päädyit lukemaan tätä liityttyäsi postikorttilistallemme, mutta et halua enää postikortteja, ilmoita siitä meilillä os. harri at krepelin piste fi niin poistamme sinut listaltamme.

2021 alkuvuosi

Huh!

Olipahan alkuvuosi ja kesä!

Jälleen kerran meillä täällä Krepelinissä oli kävijämäärissä mitattuna ennätyskesä.

Korona nimitäin sai suomalaiset taas matkustamaan joukolla Suomessa ja turisteista selvästi näki, että paljon on jo Suomea nähty ja edellistä vuotta enemmän etsitään harvinaisia ja harvemmin vierailtuja paikkoja.

No Kristiinankaupunki jos mikä on juuri sellainen!

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Instagram

Noin 90% kävijöistämme oli myös ensikertalaisia ja ihmetystä (positiivista sellaista) aiheutti se mikä täällä on parasta: laaja puutaloidylli, ystävälliset ihmiset ja viehättävä ympäristö. Moni kertoi varmasti tulevansa uudestaan nyt kun oli päässyt täällä asti kerran käymään.

Saman ilmiön totesi 100 Syytä-kampanjan tutkimus laajemminkin, josta teimme Kristiinankaupungin Elinkeinokeskuksen kanssa tällaisen lehdistötiedotteen 30.8.2021.

100 Syytä on muuten ollut ihan mahtava kampanja, joka on nostanut Kristiinankaupunkia aivan uusien ihmisten tietoisuuteen. Krepelinihän edusti Kristiinankaupunkia kampanjassa jo toista kertaa ja sieltä tulee meille ihan valtavasti liikennettä.

Huhtikuussa 2020 sieltä tuli mm. niin paljon liikennettä, että meidän kotisivut kaatuivat! Saimme ne nostettua päivässä ylös kun ostettiin palveluntarjoajalta lisää kapasiteettia.

Hotel Krepelin - Rooms - A2 - Bedroom

Tänä vuonna taas päätimme laittaa Krepelinin Facebook-mainoksen tauolle. Ei mitään järkeä mainostaa kesäaikaa enää, sillä kaupunki täyttyy turisteista jo ihan itsestään.

Kiireisimpinä aikona tuli jopa mieleen josko pitäisi laittaa pyörimään mainos, jossa sanotaan, että ”Älkää tulko!”. Niin paljon tulijoita oli heinäkuun puolivälissä!

Siinä olisikin mielenkiintoinen matkailuviesti 😉

No eipä siinä vielä kaikki:

Tuon kampanjan lisäksi meillä Krepelinin omistajilla eli Eskolla ja Harrilla on tänä vuonna ollut kädet täynnä töitä kolmen ison projektin kanssa, nimittäin päärakennuksen alakerran remontti, Kestävä Matkailu ja uudet kotisivut.

Remontti

Päärakennuksessahan meillä (ja edellisillä omistajilla) on ollut kaksisataa vuotta vuokralaisia, mutta siellä olleita kolmea huoneistoa ei ole koskaan kunnolla remontoitu. On vain vedetty uusia muovimattokerroksia lattiaan ja tapetteja seiniin.

Niinpä aloitimme seinien, sisäkattojen ja lattioiden purkamisen joulunpyhinä 2020. Se olikin hyvää aamutreeniä kun kiskot aamukuudelta sata vuotta vanhaa linoleumia lattiasta irti sorkkaraudalla!

Lopputulos on todella hieno ja kiitos siitä kuuluu tekijöille, mutta erityisesti kaupunginmuseo Carlsron museotyöntekijöille Lindalle ja Timjamille autenttisen vaikutelman suunnittelusta.

Remontoiduista huoneistoista valmiina on A2 ja A3 ja A1:n kanssa jatketaan tässä syksyllä. Kuvia huoneistoista täällä ja lisää remontista voit lukea täältä.

Hotel Krepelin - Rooms - A3 - Kitchen, living room & large bedroom

Kestävä Matkailu

Kestävä Matkailu viittaa Visit Finlandin käynnistämään Kestävän Matkailun Ohjelmaan, jossa koulutuksien, oman kehitysohjelman käynnistämisen ja auditoinnin kautta matkailutoimija voi ensin saada matkailutoimintaan liittyvän sertifikaatin ja lopuksi oikeuden käyttää Visit Finlandin Kestävän Matkailun merkkiä.

Tämä on erittäin tärkeä juttu.

Nimittäin jos meillä (ja koko kaupungilla) ei tätä merkkiä ole, ei meillä ole mitään asiaa Visit Finlandin valtakunnallisiin kampanjoihin mikä on melkein sama kuin että emme olisi olemassa.

Toinen syy on se, että uskomme, että kestävän ajattelun levitessä yhä useampi tulee äänestämään jaloillaan tehdessään vastuullisia valintoja. Isona asiakasryhmänä siellä ovat keskieurooppalaiset, jotka todennäköisesti palaavat tälle seudulle ensi kesänä elämän normalisoiduttua koronan jälkeen.

Mutta: Kestävän Matkailun filosofia sopii Krepelinin strategiaan täydellisesti sillä me täällä mm. näitä Krepelinin rakennuksia korjaamalla, jätteitä kierrättämällä ja tapahtumia järjestämällä nyt muutenkin vaalimme ympäristöä, vieraiden turvallisuutta ja omaa ammattiaitoamme. Joten asia jo pitkälti oli ns. hoidossa.

Lue lisää täältä.

Hotelli Krepelin - Kauppa - Kristiinankaupunki-kassi

Kotisivut

Laitoimme kotisivumme uusiksi talvella 20-21 ja siinä yhteydessä julkaisimme kolme uutta palvelupakettia sekä verkkokaupan. Käykäähän katselemassa. Lisää paketteja tulossa syksyllä!

Hotelli Krepelin - Elämyspaketit - Wellness

Sellaista!

Kristiinankaupunki ja Krepelin siinä sivussa ovat hyvässä nosteessa siis. Kaupunkiin on muuttanut joukko uusia ihmisiä, jotkut aivan pystymetsästä ja toisaalta täällä on saatu palveluita parannettua ja tietoisuutta lisättyä kaupungin olemassaolosta hyvin.

Me Eskon kanssa suunnittelemme jo ensi kesää – täällä nimittäin kävi 27.8.2021 kolme saksalaista matkailutoimittajaa keräämässä materiaalia omille markkinoilleen suunnattuihin matkailujulkaisuihin.

Sitä ennen olemme mukana Mikkelinmarkkinoilla 2-3.10., järjestämme pienimuotoisen Halloween-tapahtuman ja suunnittelemme ohjelmaa Merikaupungin Joulukodit-tapahtumaan 4.12. Société Helsingin kanssa, joka kävi täällä jo katsastamassa paikat 4.9.

Société Helsinki Lebellissä 2021-09-04

Hyvää syksyä!

Seuraava artikkeli tulee alkuvuodesta 2022.

Terveisin

Harri & Esko

PS. Jos päädyit lukemaan tätä liityttyäsi postikorttilistallemme, mutta et halua enää postikortteja, ilmoita siitä meilillä os. harri at krepelin piste fi niin poistamme tietosi listaltamme.

STF 5 – Krepelin on kestävä hotelli

Krepelinin kestävän matkailun sertifiointi etenee:

22.4.2021 oltiin jännän äärellä: laitoimme jäsenhakemuksen ECEAT Finlandille. Valitsimme ECEATin laatujärjestelmäksemme, koska se oli kaikenkattava eikä keskittynyt vain yhteen osa-alueeseen (eli se asettaa kriteereitä sekä luomutuotannolle, vesien ja luonnonsuojelulle, energian säästämiselle, jätemäärän minioinnille että kulttuuriperinnön vaalimiselle ja taloudellisille näkökulmille).

20.5.2021 meidän, sekä toisen kristiinankaupunkilaisen majoituspaikan, Eleonora Bed & Breakfastin jäsenyys hyväksyttiin! Tämä on osoitus siitä, että kestävän matkailun kehitystyömme on myös ulkopuolisten todennettavissa.

10.6.2021 saimme sähköpostilla ECEAT Finlandin sertifikaatin. Paperiversio on näkyvillä vastaanotossa.

13.6.2021 laitoimme Visit Finlandin kestävän matkailun merkin hakemuksen sisään ja 22.6.2021 saimme vihdoin oikeuden sitä käyttää: ”Kiinteistö Oy Krepelin täyttää kaikki Sustainable Travel Finland –merkille asetetut kriteerit, ja teille on täten myönnetty Sustainable Travel Finland –merkin käyttöoikeus osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.” Merkki on meillä voimassa vuoteen 30.5.2022, mihin mennessä meidän pitää tehdä kehitys- ja päivitystyötä. Mutta sitähän tämä kestävyystyö on: jatkuvaa parannusta. Merkin myötä löydymme nyt Visit Finlandin Sustainable travel destinations-sivulta. Lisätietoja STF-ohjelmasta saat täältä.

1.9.2021 Elokuussa 2021 ECEAT auditoi meidät ja tekivät muutamia parannusehdotuksia, jotka lokakuuhun 2021 mennessä korjasimme. Ne löytyvät ”ECEAT audit” merkinnällä meidän kehityssuunnitelmasta.

26.3.2022 ECEAT Finlandin sertifikaattimme uusittiin. Siitä kuva alla.

13.4.2022 Visit Finland uusi STF-merkkimme käyttöoikeuden:

”Onneksi olkoon! Kiinteistö Oy Krepelin täyttää [jälleen] kaikki Sustainable Travel Finland -merkille asetetut kriteerit, ja teille on täten myönnetty Sustainable Travel Finland -merkin käyttöoikeus osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Merkkinne on nyt voimassa sertifikaattinne mukaisesti + 2kk eli 31.5.2024 asti.

Teette hienoa vastuullisuustyötä! Erityinen kiitos hyvin yksityiskohtaisesta ja selkeästä toimenpidesuunnitelmasta. Suosittelemme teitä panostamaan vastuullisuusviestintään jatkossakin, jotta asiakkaat kuulevat kaikesta hienosta työstä mitä teette kestävän kehityksen eteen.”

ECEAT_sertifikaatti_Krepelin_2022_2023

STF 4 – Kestävää viestintää Krepelinissä

Mistä tietää, että matkakohde tai hotelli toimii kestävästi?

Tapoja on monia, mutta ensimmäinen asia on ryhtyä itse kertomaan omasta kestävän matkailun toimenpiteistään asiakkaille.

Tämän me Krepelinissä aloitimme jo alkuvuodesta 2021 alkamalla julkaisemaan Instagram-tilillä ajatuksiamme omasta kestävän matkailun työstämme. #sustainablekrepelin.

Vastuullisen matkailun ajatusta tuki myös vuoden 2020 juttusarjamme matkailun trendeistä, joista moni liittyi oleellisesti kestävään matkailuun.

21.4.2021 teimme myös Visit Finlandin kestävän matkailun sitoumuksen, joka on julkisesti nähtävillä tässä. Haluaisimme myös rohkaista sinua, hyvä tämän tekstin lukija, tekemään saman sitoumuksen. Sen voi tehdä täällä. Kestävä kehitys on yhteistyötä!

Uusien kotisivujen julkaisun myötä meiltä löytyy 28.4.2021 alkaen nyt erillinen kestävän matkailun osuus kotisivuiltamme, johon julkaisemme uutisia kestävän matkailun edistymisestämme. Sama jatkuu Instagramin puolella #sustainablekrepelin-hashtagin alla säännöllisesti.

Seuraava etappi on hankkia kestävän matkailun sertifikaatti joltain niitä hallinnoivalta organisaatiolta. ECEAT Finland vaikuttaa tätä kirjoittaessa sopivalta. Sen laatukriteerit löydät täältä. (EDIT: 20.5.2021 pääsimme ECEATin jäseneksi).

Sitten kun joskus läpäisemme auditoinnin ja saamme kestävyydestämme mitattavaa niin voimme vielä lisätä kotisivuillemme Visit Finlandin kestävän matkailun merkin. (EDIT: 22.6.2021 saimme senkin).

Tehtävää vielä riittää, mutta tärkeintä on, että kehitys on jatkuvaa.

STF 3 – Krepelinin kestävän matkailun kehitysohjelma

Visit Finlandin kestävän kehityksen ohjelmaan osallistuminen vaatii organisaatiolta oman kehitysohjelman käynnistämistä.

Tavoitteena ei ole kaiken saaminen kuntoon kerralla vaan sen osoittaminen, että toimijalla on kyky parantaa omaa toimintaansa järjestelmällisesti.

Me Krepelinissä toteutamme tätä omalla kehitysohjelmallamme, joka on ihan vapaasti katseltavissa tässä.

Näin luet projektisuunnitelmaa:

 • ID: juokseva tehtävänumero
 • Status: tehtävän tila
 • Category: kestävän matkailun laajempi aihealue
 • Topic: tarkempi aihe
 • The change: kestävän matkailun laatukriteeri tai tavoite (kerätty Visit Finlandilta, koulutuksista ja laatujärjestelmistä)
 • Value: asiakkaalle aiheutuva kestävän matkailun arvo tämän tehtävän tekemisestä
 • Complexity: suhteellinen vaikeusaste tai työmäärä, jonka Krepelin tarvitsee tämän tehtävän tekemiseen
 • Round: Krepelinin kestävän kehityksen projektien numero.
 • Schedule: aikataulu mihin mennessä tavoitteena tehdä tehtävä
 • Responsible: kuka on vastuussa
 • Evidence: dokumentti, joka osoittaa, että tehtävä on tehty.

Tässäpä meille tehtävää tuleville vuosille 😉

STF 2 – Krepelin kasvattaa omaa kestävyysosaamistaan

Visit Finlandin Kestävän Matkailun ohjelmaan osallistuminen edellyttää organisaation oman osaamisen kasvattamista.

Tämä käy kätevästi lukemalla ensin ”Sustainable Travel Finland -e-oppaan”, joka tätä kirjoittaessa on saatavilla vain ohjelmaan osallistuville, mutta siihen löytyvää julkista materiaalia löytyy esimerkiksi tällä Google-haulla.

Toiseksi organisaation tulee kartoittaa oma nykytilansa tekemällä itsearviointi. Krepelinin itsearvioinnin tulokset löydät tästä tiedostosta. Se ei ole ihan maailman luettavin, mutta sitä tärkeämpää on varsinainen kehitysohjelma, joka itsearvioinnin perusteella on kätevää luoda. Tässä Krepelinin oma.

Kolmas tapa kasvattaa omaa osaamistaan tapahtuu osallistumalla alan koulutuksiin, joista olemme osallistuneet seuraaviin:

 • 31.3.2021 Kristiinankaupungin Elinkeinokeskuksen järjestämä ”Johdatus vastuulliseen matkailuun” ja ”Sustainable Travel Finland-ohjelma”. Nämä olivat aivan supermielenkiintoisia!
 • 22.4.2021 Kuntaliiton Vastuullisuus-webinaari
 • 3.5.2021 Kehityssuunnitelman teko
 • 21.5.2021 Kestävän kehityksen sertifikaatit
 • 15.9.2021 Inklusiivinen matkailu
 • 18.11.2021 Kestävän matkailu Pohjanmaalla-tilaisuus Vaasan Waskia-hotellissa

Vielä listalla on

 • 8.12.2021 Kestävän matkailun indikaattorit

STF 1 – Krepelin aloitti kestävän matkailun kehitystyön

7.2.2021 kirjoittaja admin

Svensk översättning nedan. English version below.

Krepelin on lähtenyt mukaan Visit Finlandin Kestävän Matkailun ohjelmaan. Sen periaatteet löydät täältä. Oman sitoutumispäätöksemme löydät tästä.

Visit Finlandin ohjelma on seitsenportainen ja sillä matkailutoimija voi lisätä

 • kestävää, reilua, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa edistävää
 • turvallisuutta ja laatua lisäävää
 • sekä- luontoa ja paikallista kulttuuriperintöa suojelevaa toimintaa.

Näin me Krepelinissä teemme toki jo muutenkin, mutta tämän ohjelman kautta tavoitteena on saada siitä ihan virallinen sertifikaatti.

Lisäksi: jos tuo sertifikaatti on 51%:llä paikallisista matkailutoimijoista, sen saa sitä kautta myös Kristiinankaupunki itse.

Ja koska kestävä matkailu on Visit Finlandin tärkeimpiä tavoitteita, eivät matkailutoimijat eivätkä kaupungit pääse ilman tätä sertifikaattia jatkossa Visit Finlandin kampanjoihin mukaan ollenkaan.

Myös: ellei meillä  ole tätä sertifikaattia, keskieurooppalaiset turistiryhmät tulevat jatkossa ajamaan Kristiinankaupungin ohi.

Joten: asia on tärkeä. Siksi haastammekin nyt paikalliset matkailutoimijat tähän työhön mukaan.

Tässä ei kuitenkaan olla yksin: Kristiinankaupungin Elinkeinokeskus on juuri nimittänyt Janne Smedsin hankkeen paikalliseksi vastaavaksi ja hän auttaa meitä asioiden edistämisessä.

Joten eipä muuta kun Elinkeinokeskukseen ilmoittautumaan!

Päärakennuksen alakerran remontti 2021

Krepelinin tavoitteena on tarjota vierailijoille ainutlaatuisia majoituskokemuksia. Olemme toteuttaneet tätä visiota vuodesta 2002 palauttamalla huoneistoja ja pihaa vähitellen päärakennuksen pystytyksen aikaiseen eli 1810-luvun ilmeeseen.

Krepelinin päärakennus 1890

Tälle ajalle oli tyypillistä sekä 1700-luvun lopun värimaailma ja käsityöläisyys mutta myös silloin orastavan teollisen vallankumouksen tuomat uudet mahdollisuudet. Tähän olemme itse vielä yhdistäneet 2000-luvun modernit mukavuudet.

Sama 1810-luvun linja jatkui tammikuussa 2021 käynnistyneessä päärakennuksen alakerran remontissa. Tyylilajin valinta varmistui nopeasti oikeaksi, sillä purkutöiden aikana seinistä löytyi juuri sillä savensinisellä ja rautaoksidinvihreällä maalattuja tapetteja kuin mitä olimme seinien väriksi suunnitelleet.

3.1.2021 aloitimme remontin päärakennuksen alakerrassa. Siellä oli jo talon pystytyksestä vuonna 1812 asti ollut kolme huoneistoa, jotka ovat olleet asuinkäytössä, mutta joita ei oltu modernisti peruskorjattu koskaan.

Niinpä kaikki seinät, katot ja lattiat purettiin hirsille asti ja rakennettiin nykyaikaisten säädösten mukaan uudelleen. Pystyimme kuitenkin uudelleenkäyttämään joistain huoneista löytyneitä alkuperäisiä lattialankkuja. Kun värimaailmaksi lisäksi valikoitui talon pystytyksen aikainen perinneväripaletti, saatiin tällä kaikella aikaan tuo autenttinen vaikutelma.

Lisää kuvia remontin etenemisestä löytyy täältä

Lopuksi: valitut tekniikat mahdollistavat myös sen, että remontoidut asunnot itse asiassa tulevat valmiiksi vasta vuosikymmenien päästä kun esimerkiksi läpikuultaviksi vahatut lankut tummuvat ja muihin pintoihin tulee elämän tuomaa patinaa.

Sillä välin: tervetuloa Krepeliniin! Kuvat valmiista lopputuloksesta löytyvät huonekuvauksistamme.

Omistajaveljekset Esko & Harri

Tekniset tiedot:

Tilaaja: Kiinteistö Oy Krepelin

Rakennesuunnittelu: Päivi Heikkinen/ Talotuuma Oy, Kristiinankaupunki

Rakenne- ja materiaalikonsultointi: Hannu Heikkinen

Konsepti ja restauroinnin suunnittelu: Linda Aura & Timjami Varamäki

Urakoitsijat: Pauli Kirsilä / Cirpaco Oy & Petri Korpikoski / Rakennus Korpikoski Oy

LVI: Putki-Piste, Kristiinankaupunki

Sähköt: Jukka Thomasfolk / JTT Moniapu. Kaikki pistokkeet ja katkaisimet: Renova. Kaikki kattolamput: Ikean “Ranarp”.

Olohuoneet

 • Seinät: kipsilevy + maali: Coloria Greenline, sävy: Tikkurilan “Thorvald Lindqvist”-perinnevärikartan sävy TV149B
 • Katto: perus-kattopaneelia ja -listaa Lapväärtin Sandgrund Trä & Puu:sta maalattuna ns. maalarin valkoisella, eli normi vesiohenteinen maali, johon sekoitettu hiukan mustaa. Väri-Seppo, Kristiinankaupunki
 • Lattia: kuusilankku, Sandgrund Trä & Puu. Pintakäsittely: Osmo-vahan sävy “Kuusi”, viimeistely: Osmo Colorin väritön vaha. Väri-Seppo.
 • Nojatuolit: malli: Gripsholm. Hankittu Bukowskin nettihuutokaupoista keväällä 2021. Tullaan myöhemmin päällystämään sinivalkoisella “toile de joyu”-kankaalla kun löydetään sopiva.
 • Kaikki listat: Sandgrund Trä & Puu. Sävy sekoitettu itse Uulan “Laava”, “Helmi” ja “Savi”-sävyistä.
 • Ovet: Metsäkylän Navetta, Lahti ja Wanhan Wallankumous, Turku. Maalattu maalarinvalkoisella.
 • Pönttöuunit ja liesi: maalattu Teknoksen Futura Aqua 5llä, sävynä TM T1586. Väri Seppo.
 • Kipinäpellit: Timo Mäki-Heikkilä, Lapväärtti.
 • Verhot: luonnonvalkoinen pellavakangas PP0296. Pellavamaailma.fi. Toteutus: Tex Center, Kristiinankaupunki ja Syatelje Karin & Maarit.

Eteiset

 • Lattialaatat: sementtilaatta 11561, DomusClassica.fi
 • Listat: Sandgrund Trä & Puu. Maali sekoitettu itse Uulan “Laava”, “Helmi” ja “Savi”-sävyistä.

Kylpyhuoneet

 • Kaakelit: 19100294, 11402545, 19103202, 19103209 ja 19101129. Laattapiste.fi
 • Toteutus: Jim Björni, Kristiinankaupunki
 • Valaisimet: yleisvalaisin: Ikean Sjögång. Peilivalot: Ikean Frihult
 • Pesualtaat: Kerasan Retro-mallistosta. Netrauta.fi
 • Muut kalusteet: mm. Bemeta Retro-mallistoa. taloon.com ja netrauta.fi

Keittiöt

 • Keittiösuunnittelu ja -kaapit: Amarillo-Keittiöt, Myrkky.
 • Kaakelit: Laattapisteen 19103135. Kaakelointi: Eetu Heiniluoma.
 • Lattia: kuusilankku Sandgrund Trä & Puu. Pintakäsittely: Osmo-vahan sävy “Kuusi”, viimeistely: Osmon väritön vaha, Väri-Seppo.
 • Astiasto ja aterimet: Nordwikin “Fålhagen” ja Dorren “Classic”. Kitchentime.fi
 • Pöydät: Juvikauppa.fi ja Tommi Haapanen. Käsittely Osmo Colorin värittömällä Top Oil-öljyllä #3058
 • Tuolit: Rowicon “Carmen”. Kotisiili.fi
 • Jääkaappi: Boman DTR353. taloon.com

Makuuhuoneet

 • Lattia:
  • Asunto 3: remontin yhteydessä löydetyt alkuperäiset 1800-luvun lankut tiivistettyinä ja takaisin asennettuina. Pintakäsittely: pieni hionta sekä DomusClassican pellavaöljysuopa. Ei muuta.
  • Asunto 2 ja 1: kuusilankku, Sandgrund Trä & Puu. Pintakäsittely: Osmo-vahan sävy “Kuusi”, viimeistely: Osmon väritön vaha, Väri-Seppo.
 • Seinät: kipsilevy + Auron savimaali, jossa Tikkurilan “Thorvald Lindqvist”-perinnevärikartan sävy TV161X
 • Sängyt: Hotelli Krepelinin kalustoa
 • Sängynpäädyt: toteutus: Tommi Haapanen. Petsi: Herdins Lackbets, sävy 711 Mellanbrun
 • Vuodevaatteet: Pellavamaailma.fi.
 • Tekstiilien etiketit: tuotenauha.fi, Lahti
 • Yöpöydät: koivuiset lamppupöydät kustavilaisilla rusettivetimillä, juvikauppa.fi. Petsi: Herdins Lackbets, sävy 711 Mellanbrun. Väri-Seppo. A3:ssa yksi kerros, A2:ssa kaksi kerrosta.
 • Vaatekaapit: Amarillo-Keittiöt, Myrkky.